САЩ ни препоръчват да закупим пълна ескадрила F-16

0
Нямало да увеличават постоянното си военно присъствие у нас
Нямало да увеличават постоянното си военно присъствие у нас Видео: БНТ

Съединените щати няма да увеличават постоянното си военно присъствие у нас.

Това заяви началникът на отбраната вицеадмирал Ефтимов в първи официален коментар, след като в Пентагона миналата седмица бе подписана Пътна карта за развитие на въоръжените ни сили до 2030 г.

Обсъден бил и въпросът с евентуална доставка на пълна ескадрила изтребители Ф-16 Блок 70, вместо само 8, предава БНТ..

Подписаната със Съединените щати пътна карта предвижда България да получи финансова помощ от 16 млн. и 400 хил. долара по линя на двустранното военно сътрудничество, основно за модернизация на армията, киберзащита, повишаване сигурността в Черноморския регион.

Началникът на отбраната вицеадмирал Ефтимов уточни, че пътната карта не предвижа увеличаване на американското военно присъствие у нас, заложено в договор за военно сътрудничество от 2016-та.

Той предвижда Съединените щати да поддържат до 2500 постоянно базирани военни у нас. Те обаче могат да нараснат до 5 000 души, но само за 3 месеца, при ротация на контингентите в четирите бази за съвместно ползване с българската армия.

Това са полигона "Ново село", военните летища "Безмер" и "Граф Игнатиево" и логистичният цетър край Айтос.

Ефтимов заяви, че в САЩ е обсъдена възможността за доставка на общо 16 изтребителя Ф-16 Блок 70, за 8 от които вече платихме над 2 млрд. лева. Останалите 8 можем да платим разсрочено, каза началникът на отбраната. Той обаче уточни, че решението за сделката е политическо, а не на военните.

По-чести ротации на американските контингенти у нас е била една от темите, обсъдени в Пентагона при подписването на военната Пътна карта до 2030 г., заяви вицеадмирал Ефтимов.

"Допълнително разполагане, като такова на американски сили не е разисквано. Единствено се разискваше какви са опциите за разполагане, за по-регулярно присъствие на американски сили, в рамките на съществуващото споразумение за сътрудничество в областта на отбраната от 2006 г.", каза вицеадмирал Ефтимов.

Той съобщи още, че на среща с "Локхийд Мартин" от американската компания са препоръчали на България да закупи пълна ескадрила Ф-16 Блок 70, а не само 8 изтребителя.

"Когато се заложи линията е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни цялата поръчка, може да се стигне до забавяне на поръчката. След това има други клиенти - линията се настройва за друга конфигурация самолети. И предложиха дали не е по-целесъобразно да разгледаме тази възможност", допълни той.

Новият зам-началник на отбраната и доскорошен командир на ВВС ген. лейтенант Стойков заяви, че доставката на още 8 изтребителя не е нова сделка, а част от един и същи проект.

"Говорим за втори етап, който е гласуван от парламента, който е заложен, като график за придобиване, и от тук нататък се надявам, че ще се възползваме от разсрочено плащане, което американската страна предлага вече, като лоялен клиент на България. А това от своя страна ще облекчи натоварването на бюджета както на военния, така и като цяло на държавата", каза ген. лейтенант Стойков.

Новият командир на ВВС ген. Петров заяви, че основен приоритет ще бъде бързото усвояване на новите Ф-16 и създаване на нужната инфраструктура за тях, като летища, хангари и 3D- радари.

"Всичко по подготовката за приемане на самолета трябва да стане преди идването на първите самолети и сме притиснати от гледна точка на сроковете. Ако дойдат 16 самолета накуп, ние ще трябва да сме създали условия за 16 самолета още сега", заяви ген. Петров.

На церемония в Обединеното командване на силите новият командир на ВВС официално встъпи в длъжност.

Общо 21 съвместните българо-американски подготовки у нас през 2020 г. на подразделения от двете армии, което показва задълбочаващото се военно сътрудничество през последните години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари