САЩ ще „сдържат“ Русия от шведски военни бази

0
Водят се преговори за изготвяне на споразумение, което ще улесни присъствието на американски военни на територията на Швеция
Водят се преговори за изготвяне на споразумение, което ще улесни присъствието на американски военни на територията на Швеция

Водят се преговори за изготвяне на споразумение, което ще улесни присъствието на американски военни на територията на Швеция

От януари се водят преговори между Швеция и САЩ за разработване на споразумение, което ще улесни провеждането на учения и присъствието на американски военен персонал на територията на северноевропейската държава. Договорът ще предостави на Съединените щати условия за съхранение на тяхното военно оборудване, боеприпаси и оръжейни системи в Швеция. Американците ще имат достъп и до някои избрани шведски военни бази, съобщава Dagens Nyheter, цитиран от Агенция Фокус.

Не е известно кои шведски военни бази са включени в проектоспоразумението, но предварителните дискусии включват Йостерсунд, Лулео, Гьотеборг и Готланд. Целта на споразумението за сътрудничество в областта на отбраната е да улесни отбраната на Швеция, Финландия и балтийските страни от въоръжените сили на САЩ и НАТО.

Магнус Кристиансон, преподавател и изследовател в Шведския университет по отбрана, е убеден, че клаузата за съхранение на американска военна техника ще бъде важна част от споразумението, тъй като ще позволи на американците бързо да навлязат и в шведската оперативна зона и да осигуряват защита на конвоите, които се насочват да помогнат на балтийските страни.

Съединените щати възнамеряват да участват финансово в изграждането на сгради и друга необходима инфраструктура. В Швеция американците ще могат да използват своите американски шофьорски книжки и по същество ще бъдат подчинени на американските закони, а не на шведските. Така американските военни ще се движат из Швеция напълно безпрепятствено. В Норвегия и преди е имало спорове защо американският закон има предимство, ако има подозрение, че е извършено престъпление на територията на военна база или в непосредствена близост до нея, отбелязва експерт пред журналистите на вестника.

Норвегия вече е сключила подобно споразумение през 2021 г., което означава, че САЩ получават неограничен достъп до три норвежки въздушни бази и една военноморска база. Военновъздушните сили на САЩ инвестират повече от 119 милиона долара във военновъздушната база Рюге. Естония, Латвия и Литва вече са сключили подобни споразумения, а Дания и Финландия в момента преговарят по такова. Подписването на документи ще доведе до увеличаване на американското военно присъствие в Северна Европа.

Влизането в сила на шведско-американското споразумение изисква решение на парламента, което вече има силна подкрепа от депутатите. Представителят на социалдемократите по отбранителната политика в Риксдага и бивш министър на отбраната на Кралството Петер Хултквист призна, че първите контакти по това споразумение от Швеция са се състояли още преди кандидатурата на страната му за членство в НАТО.

Споразумението улеснява отбранителното планиране на НАТО, като предоставя както зони за предварително съхранение, така и зони за обучение. Съобщава се, че споразумението ще се прилага независимо дали Швеция се присъедини към НАТО или не, тъй като укрепва отношенията на страната със Съединените щати.

Споразумението между Норвегия и САЩ забранява съхраняването на ядрени оръжия в страната или провеждането на военни учения с тяхното използване. Хултквист обаче не смята, че това трябва да бъде уточнено в шведското споразумение, заключава Dagens Nyheter.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    Браво!
    Браво на американските окупатори! Искат да поробят колкото се може повече, а олигофрените им се радват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари