САЩ изпраща 20 000 войници за най-голямото американско учение в Европа

2
"Защитникът на Европа 20" е най-мащабното военно разгръщане на сили на САЩ в Европа от края на Студената война
"Защитникът на Европа 20" е най-мащабното военно разгръщане на сили на САЩ в Европа от края на Студената война Видео: БНТ

Съединените щати изпращат над 20 000 войници в Европа за най-голямото американско учение в Европа от 25 години - "Защитникът на Европа 2020", съобщи БНТ.

Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че учението не е насочено срещу Русия.

"Защитникът на Европа 20" е най-мащабното военно разгръщане на сили на САЩ в Европа от края на Студената война. В учението ще участват общо 37 000 войници: 28 000 от САЩ, останалите - от страните членки на НАТО. Учението ще се проведе с 33 000 единици бойна и спомагателна техника на територията на Полша, Германия и Балтийските републики.

"НАТО е отбранителен съюз и това учение е с отбранителна цел. То илюстрира силния ангажимент на САЩ към НАТО и към свободата и сигурността на Европа. Не търсим конфронтация с Русия", заяви Йенс Столтенберг, ген. секретар на НАТО.

По сценарий след като войниците прекосят Атлантика, ще се въоръжат с техниката, която носят и оборудване, специално укрито в секретни точки из целия континент, след което ще се разпръснат и съединят с военни формирования на съюзниците из цяла Европа.

"Целта на "Защитникът на Европа" е да изпита способността на САЩ да дислоцира огромен брой войски и техника от САЩ в Европа и заедно с нашите партньори и съюзници бързо да отговорим на всякакви кризи", коментира генерал Джо Джерард, зам.-командващ силите на САЩ в Европа.

Деветте хиляди американски войници на постоянна ротация в Европа вече се подготвят да посрещнат пристигащите от Америка.

"През последните няколко месеца нашите поддържащи формирования свършиха уникална работа, за да подготвят техниката за учението. Първият тактически конвой ще тръгне от Кайзерслаутерн до гарнизона "Берген-Хон", заяви полк. Карл Сондерман от 21-ви батальон "Специални сили", Армия на САЩ.

Това е второто най-мащабно американско-НАТО-вско учение в Европа в рамките на две години - през ноември 2018-а 100 000 военни от Алианса тренираха на 300 км от руските граници в Норвегия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари