Само в столицата 18 000 бебета са инжектирани с опасните ваксини

0
Родителите с малки деца са в паника, след като в сряда сутринта Върховната административна прокуратура спря използването на внесените от Турция ваксини
Родителите с малки деца са в паника, след като в сряда сутринта Върховната административна прокуратура спря използването на внесените от Турция ваксини

Скандалът с ваксините стигна до Европейската комисия по здравеопазване и безопасност на храните.

Източници на „Всеки ден" от Брюксел твърдят, че експертите там водят паралелно разследване с прокуратурата у нас за това, как те са били внесени от Турция в страна членка на ЕС. Според мълвата това е станало чрез натиск от вече сваления лидер на ДПС Лютви Местан.

Междувременно вчера депутатите от БСП и ДПС обявиха, че вотът на недоверие към правителството ще е именно заради проблемите в сектор здравеопазване. От левицата искат и оставката на здравния министър д-р Петър Москов заради набиращия популярност скандал.

Родителите с малки деца са в паника, след като в сряда сутринта Върховната административна прокуратура спря използването на внесените от Турция ваксини, докато не се изясни как точно са внесени. Припомняме, че двата продукта бяха доставени в България в началото на миналото лято. От здравното министерство вчера обясниха, че „Пентаксим" вече е раздадена на лекарите и голяма част от дозите дори са използвани. Втората ваксина - „Еувакс", стояла на склад.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков се опита да обясни фактите около регистрационния режим, защото проблем с качеството нямало. Оказва се, че този въпрос вълнува и Европейската комисия по здравеопазване, която води своя независима проверка по българския казус. „Отговорът ми на този въпрос е, че те не са регистрирани на нашия пазар по простата причина, че законодателят е предвидил такъв ред преди време, в който дава право на министъра при изпълнение на големи национални програми, когато дадено лекарство не е регистрирано в държавата, да бъде внесено. То не може да бъде продавано в аптечната мрежа, но може да бъде предоставено безвъзмездно на хората", обясни д-р Пенков.

По думите му 100-те хиляди дози „Пентаксим" са отдавна раздадени, като 18 400 от тях са предоставени на лекарите в столицата. Те вече са ги сложили на 18 100 бебета. „Ваксината не може да се нарече опасна, защото пътят й е следният: имаме производител с фабрика, която се намира във Франция, т.е. в ЕС. Оттам субстанцията се освобождава и се изпраща в Турция, където се пълни в съответните разфасовки. Не може да бъде опасна, тъй като тя се придружава навсякъде със сертификат за качество", обясни още зам.-министър Пенков. По думите му петвалентната бебешка ваксина нямала нищо общо с „Еувакс", която била предназначена за имунизиране на бежанците срещу хепатит. Здравни експерти обаче уточниха за „Всеки ден", че двете ваксини вървят „ръка за ръка", а не поотделно, както се опитват да внушат от здравното министерство.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева дори обвини настоящото ръководство на ведомството, че тайно са щели да инжектират българските деца и с нея, ако от миналото лято насам обществото не следеше под лупа как точно ще се ползва вносът от Турция. „Според мен големият проблем е, че ваксините нямат необходимия сертификат за качество - може опаковката и съставките да са му същите, но те не са произведени във Франция, а са поръчани от страна извън ЕС и са разлети там според законодателни изисквания, различни от европейските. Привърженик съм на ваксините, но тези непрофесионални действия на министерството наляха вода в мелницата на противниците им", каза д-р Стефан Константинов, който също бе здравен министър в периода 2010-2012 г.

Тоталният хаос с ваксините подлуди родителите, чиито бебета са били имунизирани последните месеци. Те масово търсят лаборатории, в които да изследват наследниците си за наличие на олово, живак и други тежки метали, за които се твърди, че били част от ваксините. Петър Москов пък се опита да успокои страстите с думите: „Спокойно, няма място за истерия! Аз също съм баща, не бих позволил да се инжектират бебета с нещо опасно".

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари