Само в българския танц сме хванати един за друг, никъде го няма в света

2
Идеята на ХIХ Международен фолклорен фестивал "Витоша"-2015 е да има мир между народите, а не война
Идеята на ХIХ Международен фолклорен фестивал "Витоша"-2015 е да има мир между народите, а не война Видео: БГНЕС

Песни и танци за мир между народите в София.

Идеята на ХIХ Международен фолклорен фестивал "Витоша"-2015 е да има мир между народите, а не война. Така директорът на фестивала Нестор Несторов обясни идеята на това, което правят вече 19 години.

Песните и танците обединяват и нашият танцов фолклор е от най-голямо качество и ще ви кажа защо - само в българския танц сме хванати един за друг, никъде го няма в света, защото даваме положителната енергия от един към друг.

В последно време го даваме малко отрицателно и се мразим малко, но трябва да се заобичаме, каза Нестеров. Той бе начело на дефилето на участниците във фестивала, които в национални носии прекосиха част от София. Усмихнати и позитивни, те пееха и свиреха, ходейки по софийските улици. И още от тук публиката им отвръщаше с усмивка. Снимаха ги и им се радваха.

Сред усмихнатите български участници не за първа година бяха и две млади момичета, които не скриха, че фестивалът е много интересен. "Толкова много хора ни гледат и ни се радват", каза Преслава. И двете момичета дружно и категорично казаха, че трябва да има такива проявим те са категорични и за друго, че танцът и музиката могат да обединяват хората. Това е може би единственото нещо, което със сигурност обединява хората, дори да са толкова различни, въпреки това ги сплотява и обединява, каза Преслава.

Ние искаме да кажем, че сме приятели. Няма разлика между Грузия, между Европа, между САЩ. Ние искаме да сме заедно винаги, ние сме заедно – фестивалите са хиляди в света, категоричен е директорът и повежда в няколко дневния форум около 400 участници. Като освен от България, участниците са от Литва, Грузия, Сърбия и Турция.

Традиционният фолклорен фестивал, организиран от район "Витоша" с подкрепата на Столична община, ще продължи до 28 юни. Четири са фестивалните вечери, през които публиката ще се наслади на жизнерадостните ритми на танците на народи от различни страни и континенти, разиграни на три сцени - лятната сцена в Борисовата градина, Народно читалище "Витоша"- кв. Павлово и в Националния исторически музей. Танцовите ансамбли ще представят най-доброто от фолклорното богатство на своята страна.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари