Техническа грешка обърка зрелостниците на матурата по БЕЛ

0
Липсваща диаграма затрудни изпита на учениците
Липсваща диаграма затрудни изпита на учениците

Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили различен вариант на изпит

Техническа грешка в матурата по български език и литература вчера. Оказва се, че някои дванайсетокласници са получили различен вариант на изпита, информира БНТ.

Зара Рушанова е затруднена от задача от първия модул на изпита, където трябва да се отговори на въпроси по диаграма, свързана с рекламата в телевизиите.

"Стигнах до въпросната задача на страница 3, Текст 2, на която всъщност аз се затрудних, не можах да намеря логика в задачата".

Оказва се, че в изпитния вариант на Зара диаграма - няма.

"Установихме, че при мен тази диаграма изобщо не присъстваше, при мен имаше само цифри без диаграми, които да те насочат. Тоест аз логика не намерих в самата задача, което всъщност ме затрудни, забави", посочи Зара Рушанова, зрелостник.

Съученик на Иван имал същия проблем. Според зрелостниците въпросите няма как да бъдат решени без графика.

"Няма диаграми, а само числа, с които без диаграма е много трудно да се ориентира човек. А след това има и задачи, свързани с тази диаграма и просто няма как", посочи Иван Матеев, зрелостник.

Към диаграмата има 3 въпроса, които носят общо 4 точки.

"Не става въпрос за частен случай. Много хора са пострадали и те не са правилно оценени. Пак казвам, това е вход към университетите. Тези 4 точки евентуално ще струват влизане в специалности, в които тя би пожелала да се реализира", посочи Венцислава Миндова, преподавател по български език и литература.

Зара е изпратила сигнал до Министерството на образованието. Оттам отговориха за "По света и у нас", че знаят за проблема и той се дължал на технически проблем, свързан с настройките на принтерите в различните училища. Всеки подаден сигнал ще бъде проверен.

В случай, че се установи, че зрелостник е работил с копие, на което диаграмата не е визуализирана изцяло и това му е попречило да реши някой от трите въпроса, свързани с нея, за съответния въпрос ще присъден пълният брой

От министерството допълват, че е било проверено как изглежда принтиран файлът с матурата, преди да бъде изпратен до училищата. Директорите също са били задължени да извършат подобна проверка, преди да разпечатат изпита.

БНТ: Някой установи ли по време на матурата, че има такъв пропуск?

Зара Рушанова, зрелостник: Не

От министерството ще накажат училищата, които са раздали матура с липсващи елементи на задачите. Издадени са и допълнителни указания за предстоящия в понеделник втори зрелостен изпит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари