Съдът ще реши съдбата на бебето на Симона

0
Доводите на „Закрила на детето” да бъде отнет Александър от майка си
Доводите на „Закрила на детето” да бъде отнет Александър от майка си

Съдът в Смолян ще се произнесе по казуса с бебето на родилката от село Арда.

Предстои районните магистрати да се произнесат за колко време ще бъде в приемно семейство детето или пък ще бъде върнато на майката Симона. Това обясни директорът на РД „Социално подпомагане” в Смолян Петя Пампорова, предава 24smolian.com.

Когато получим сигнал от болницата за дете в риск сме длъжни по закон да реагираме”, каза Пампорова. „Има процедура за временно настаняване в приемно семейство, която е спазена. Докато новороденото е в приемното семейство, майката ако желае, може да бъде обучавана да бъде майка, как да го гледа и храни. Това обучение трябва да се извърши от Центъра за обществена подкрепа”, посочи Пампорова.

Тя допълни, че Симона е била подпомагана по всички възможни начини, които позволява законът, в това число еднократно подпомагане на бременност и раждане и  помощ за отопление.

На майка й Ана, бабата на детето, през м.г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. На Симона през месец ноември 2018г. е отпусната еднократна помощ при бременност по чл. 5 от Закона за семейни помощи за деца в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане в размер на 49.50 лв. Отпусната й е също и целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 г, като същата е получила сума в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Пампорова посочи и доклада на социалните, които са посетили дома на семейството в селото, и заключението, че липсват елементарни условия за отглеждане на новороденото. Махалата, в която живее семейството, се намира на 5 км от село Арда и няма никакъв транспорт дотам, както и лекар.

Какво заварват служителите от „Закрила на детето”?

На 17 декември 2018 г. в отдел “Закрила на детето” при Дирекция “Социално подпомагане” – Смолян постъпва устен сигнал от Неонатологично отделение при МБАЛ – „Братан Шукеров” - Смолян за новородено дете, което е в риск”, посочват от отдела в Смолян.  В сигнала се сочи, че в резултат на наблюденията на персонала върху майката е  установено, че тя самостоятелно не би могла да се справи с отглеждането на детето и е с видим интелектуален дефицит. Незабавно е извършена проверка на сигнала и още същия ден майката е посетена в Родилно отделение. При разговора с нея са й задавани конкретни въпроси, които са имали за цел да изследват родителския й капацитет.

На тези въпроси тя е отговаряла неточно и е била неориентирана за време, не разбирала и смисъла на задаваните й въпроси, обясняват от „Закрила на детето”.

Според тях, видимо е личало, че майката има интелектуален дефицит, който не е диагностицран. Тя изразявала желание да полага грижи за новородения си син, но нямала представа по какъв начин би могла да се справя с отглеждането на детето, не разпознавала и  потребностите на новороденото, неориентирана била за храни, консумативи и цени.

За времето, през което е в болницата, тя не е кърмила бебето, не му е давала кърма за хранене, въпреки консултациите, давани й от медицинския персонал. На почти всички въпроси, пряко касаещи грижата за детето занапред, отговаряла по един и същи начин „ще го гледаме“. За взаимоотношенията в семейството Симона споделяла, че майка й пие алкохол, както и че има скандали в семейството, но не се бият, става ясно от доклада.

Социалните предприемат действия за проучване на семейната и подкрепяща среда. Посетен е дома на майката в Речане от социални работници от отдел „Закрила на детето“ и отдел „Социална закрила“, както и длъжностно лице от Кметството в Арда. При посещението те установяват, че на обяд бабата на бебето спи.

Същата при събуждането си е във видимо нетрезво състояние и проявявала агресивно отношение към екипа, въпреки че не знаела целта на посещението.

В дома са установени изключително лоши хигиенно-битови условия – навсякъде имало  натрупани на купчини вещи и дрехи. Стаята, в която близките съобщават, че ще се отглежда новороденото, е обзаведена с две стари русенски легла, които при посещението не са оправени, а натрупани с мръсни юргани и одеяла. Между леглата е разположена малка маса, непочистена от храна, хранителни остатъци и пепелник с фасове. Липсват шкафове и гардероби за дрехи, които са навсякъде из жилището. От пушека на печката стените в жилището са почти черни. Вратите не се затварят добре и зеят.

В къщата е изключително мръсно, разхвърляно и обитавано от поне 7-8 черни котки.

При посещението е установено, че не е извършена подготовка за посрещане на новороденото в дома. Семейството разполага с два-три чифта детски дрешки и грейка, две шишета с биберон, кошче и корито, сочат подробности в доклада си отдел „Закрила на детето”.

В резултат на събраната информация при проверката и оценката на сигнала и констатираните рискове за живота и здравето на детето при евентуалното му отглеждане в биологичното семейство, социалните предприемат спешно настаняване на детето в приемно семейство, като на 20.12.2018г. е издадена заповед на директора на ДСП – Смолян. Настаняването е спешно и заповедта е с временен характер до произнасяне на Районен съд – Смолян с решение.

Работата с детето и майката ще бъде в посока връщане на детето в биологичното семейство след елиминиране на рисковете довели до настаняването му извън семейството.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари