Съдът намали наполовина глобата на русенец, който слушал силна музика

2
Глобата е смъкната от 100 на 50 лева
Глобата е смъкната от 100 на 50 лева Снимка: Dunavmost

Съдът намали наполовина глобата на русенец, който слушал силна музика.

На 22.11.2019 г., около 22:30 часа, С. П. пускал силна музика, с което е осъществил състава на административното нарушение по чл. 2, ал. 2, във вр. с ал. 1 от Наредба № 4 на ОбС – Русе за поддържане и осигуряване обществения ред, условията и реда за провеждане на масови обществени прояви, опазване общественото и личното имущество и чистотата на територията на Община Русе.

Съгласно чл.2, ал. 1 от Наредбата се забранява вдигането на шум, нарушаването спокойствието на обитателите в жилищните сгради за времето от 14:00 часа до 16:00 часа и от 23:00 часа до 06:00 часа (през зимния период от 22:00 до 07:00 часа).

Според ал. 2 на същата правна норма, нарушителите на тази забрана се санкционират с глоби от 20 до 100 лв.

В случая във връзка с подаден сигнал, адресът на който П. живеел бил посетен от полицейски служители, които възприели чуващата се от жилището му музика. Въпреки многократните позвънявания, за да бъде предупреден, той не отворил.

Предвид постъпилия сигнал до правоохранителните органи и личните възприятия на полицейските служители, посетили адреса, въззивната инстанция обосновано е направила извод, че силата на музиката, която била пусната в жилището, е била на такова ниво, което е довело до нарушаване на спокойствието на обитателите от сградата.

По несъмнен начин е установено и авторството на деянието, предвид факта, че именно П. обитава това жилище.

Обстоятелствата, описани в АУАН и в НП и установени от районния съд изцяло се потвърждават от всички събрани по делото доказателства, като не са ангажирани такива, които да ги опровергават. Към констатираното нарушение правилно са приложени относимите законови разпоредби.

В конкретния казус при индивидуализиране на наложеното наказание наказващият орган е наложил на П. наказаниеглоба“ към максималния размер, предвиден от приложимата санкционна норма. Районният съд е приел, че същото е правилно индивидуализирано, като счел, че АНО се е позовал на данните за системно нарушаване на изискванията на цитираната по-горе наредба от страна на жалбоподателя.

Настоящият съдебен състав не споделя становището на районния съд в тази насока. На първо място в оспореното пред РС – Русе НП не са изложени мотиви защо е наложено наказание именно в този размер – към максималния, предвиден от приложимата санкционна норма.

На следващо място по делото липсват данни жалбоподателят да е санкциониран за същото по вид нарушение, с влязло в сила наказателно постановление.

При съобразяване изискванията на чл. 27 от ЗАНН касационната инстанция счита, че наложеното наказаниеглоба“ в размер на 100лв., което е към максималния размер, следва да бъде намалено на 50 лева, което е към средата на предвиденото от санкционната норма. Така намален размерът на наказанието съдът намира за напълно достатъчен за постигане на предвидените в чл. 12 от ЗАНН цели на административното наказание – да предупреди и превъзпита нарушителя към спазване на установения правен ред и да се въздейства възпитателно и предупредително върху останалите граждани.

С оглед гореизложеното Административният съд счита, че решението на Районен съд – Русе е неправилно в частта, в която е потвърдено НП касателно размера на наложеното наказание и като такова следва да се отмени в тази му част. При постановяването на акт по съществото на спора, НП следва да се измени само в частта относно наложеното наказаниеглоба“, като същото се намали от 100 лева на 50 лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари