Руски депутат поиска паметникът "Альоша" в Пловдив да мине под опеката на Митрофанова

1
Даниил Бесарабов е изпратил писмо до посланика на Русия в България
Даниил Бесарабов е изпратил писмо до посланика на Русия в България Снимка: travel.nikolay100.com

Първият заместник-председател на Комисията по държавно строителство и законодателство на Държавната дума на Русия Даниил Бесарабов изпрати писмо до посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова.

Писмото е с молба паметникът на съветските войници в град Пловдив, известен като "Альоша" да бъде поставен под опеката на посолството, предава ТАСС, цитирана от News.bg.

"Моля Ви, уважаема Елеонора Валентиновна, да вземете паметника "Альоша" под опеката на Посолството на Руската федерация в Република България, обърнете внимание на този паметник и за да му бъде отдадена почит в деня на Великата победа. И също така, ако възможно, да предотврати опитите за оскверняване или събаряне на паметника като символ на Великата победа и приятелството между народите на Русия и България", се казва в писмото.

Паметникът на съветските воини "Альоша" е открит през 1957 г. в Пловдив. Прототип на паметника става редникът от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов, живял в Алтай.

В последните дни напрежение достигащо до стълкновения между привърженици и противници възникват и около паметника на Съветската армия в София. В сряда бе обявена инициатива Паметникът на съветската армия да бъде опакован със знамената на България и Украйна. Акцията е организирана от гражданската инициатива, която се бори за демонтирането на МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия - алтернативното име на Паметника на съветската армия. До опаковането му обаче не се стигна, защото друга организрана група граждани попречи на акцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Оо
    Да се върнат по родните им места. Митрофанова в Москва, Альоша в Украйна.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари