Русия затваря кранчето с газ за Украйна

0
Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак
Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак

Доставките на руски газ за Украйна могат да бъдат спрени през следващите дни, защото украинската страна не е извършила предплата.

Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак. По-рано президентът на „Газпром“ Алексей Милер отбеляза, че до момента Киев не извършил необходимото предплащане, информира БГНЕС.

Последният транш за „синьото гориво“ е получен на 5 ноември. Милер отбеляза, че Украйна взима малки количества газ в момента, но дори и при тези обеми страната ще може да си позволи да прави това в рамките само на няколко дни.

„Днес или утре доставките на газ ще бъдат прекратени заради липсата на предплащане“, каза Новак пред радио „Вести ФМ“.

В периода от октомври 2015 до края на март 2016 г. сътрудничеството между „Газпром“ и „Нафтогаз“ се развива на основата на зимния газов пакет, който е парафиран от Русия, Украйна и ЕК на 25 септември.

Документът предвижда „Нафтогаз“ задължително да купи от „Газпром“ синьо гориво на стойност 500 милиона долара. Тази сума е отпусната в кредит, привлечен с помощта на ЕК.

Украйна вече е изпълнила своя ангажимент, превеждайки на „Газпром“, според последните данни, 542 милиона долара предплата.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари