Русия заплаши САЩ

1
Русия поиска от САЩ да се откаже от плановете си да разполага противоракетна отбрана в Европа
Русия поиска от САЩ да се откаже от плановете си да разполага противоракетна отбрана в Европа

Русия поиска от САЩ да се откаже от плановете си да разполага противоракетна отбрана в Европа след като беше постигната сделката за ограничаване на ядрената програма на Иран, съобщава "Ройтерс", цитирани от Дневник.

Москва отдавна се противопоставя на плана, тъй като го разглежда като заплаха за ядрените си сили и заплашва с отговор, ако той бъде изпълнен. Вашингтон нееднократно заяви, че целта на щита е отбрана срещу агресивни държави като Иран, а не е насочен срещу Русия.

След постигането на споразумението с Иран Кремъл засили изказванията си срещу противоракетния щит.

"Не виждаме никаква причина да се продължава изпълнението на програмата, още повече с този ускорен темп, като очевидна цел е руският ядрен потенциал", заяви пред репортери заместник-външният министър Сергей Рябков.

Изказването му заплашва да увеличи напрежението между Москва и Вашингтон, посочва "Ройтерс". Миналата седмица външният министър Сергей Лавров заяви, че Барак Обама "не е казал истината" относно ракетния щит, като е обвързал разполагането му с "реалната заплаха" от иранските балистични ракети.

"Докато заплахата от Иран остава, ще продължим с изграждането на система за ракетна защита, която е проверена и ефективна. Ако заплахата от Иран бъде премахната, ще имаме по-добра основа за сигурността си и няма да има причина за изграждане на ракетен щит в Европа", заяви американският президент през 2009 г.

Според Москва това изказване означава, че след решаването на иранския ядрен проблем, Вашингтон трябва да се откаже от ракетния щит.

Говорителят на американското посолство в Москва Уилям Стивънс обаче посочи, че дори ако споразумението бъде изпълнено напълно, то не елиминира заплахата от иранските балистични ракети.

Според сделката, санкциите върху балистичната програма на Техеран ще останат сила още осем години.

"Докато Иран продължава да ползва и да разполага балистични ракети, САЩ и съюзниците и партньорите им ще продължават да работят в посока осигуряване на защита срещу тази заплаха, в това число чрез разполагането на ракетен щит на НАТО", заяви Стивънс.

Рябков каза, че Москва се е отказала от идеята да ползва балистични ракети с конвенционален заряд, които да са насочени срещу Европа.

"Така че смятам, че администрацията на САЩ изкуствено съшива аргументи в полза на решението си да ускорят изграждането на европейски ракетен щит, което е било взето по съвсем друга причина", каза той.

Ако изграждането на системата продължи, Русия ще даде своя отговор, в това число с разполагането на ракети "Искендер" в Калининград, който граничи с членовете на НАТО Полша и Литва.

Рябков добави, че Русия и Иран са договорили две двустранни споразумения като част от изпълнението на ядрената сделка и в момента уточняват подробностите.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари