Американска противоракетна система заработи в Румъния

0
В същото време обаче Москва вижда проекта като заплаха за своята сигурност
В същото време обаче Москва вижда проекта като заплаха за своята сигурност

Американската противоракетна система в Румъния започна да работи от днес, информира БГНЕС.

Според помощник държавния секретар на САЩ Франк Роуз станцията за прихващане на ракети в Девеселу, в южна Румъния ще помогне на държавите членки в НАТО да се предпазят от балистични ракети с малък и среден обсег, изстреляни най-вече от Близкия изток.

В същото време обаче Москва вижда проекта като заплаха за своята сигурност.

САЩ и НАТО дадоха ясно да се разбере, че системата не е създадена или способна да навреди на руските стратегически възможности“, допълни още той по време на пресконференция в Букурещ. „Русия многократно изрази притеснения, че отбраната на САЩ и НАТО е насочена срещу Русия и представлява заплаха за нейната стратегическа защита. Нищо не може да бъде по-далеч от истината“, допълни той.

Станцията в Девеселу ще разполага с ракетни прихващачи SM-2 и официално ще бъде интегрирана в противоракетния щит на НАТО по време на срещата на върха на Алианса този юли във Варшава. Работата по обекта в Девеселу започна през октомври 2013 г. и се изчислява на около 800 млн. долара.

През 2010 г. НАТО взе решение да започне работа по щит, който да се базира изцяло върху американска технология. Проектът трябва да бъде завършен през 2020 г. и ще включва съоръжения в Полша и Румъния.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Добре, че наближава Великден, че и аз да чукна нещо...

Харесай Дунавмост във Фейсбук