Русенци живеят средно до 74 години

0
У нас най-дълго живеят кърджалийци
У нас най-дълго живеят кърджалийци Снимка: Арена Медиа / Архив

У нас най-дълго живеят кърджалийци, сочат последните данни на Националния статистически институт (НСИ*).

Те, заедно с населението на София-град, са най-дълголетните със средна възраст от 76 години. Челната тройка се допълва от област Смолян със средна продължителност на живота 75.65 години.

В Благоевград, Варна, Пловдив и Габрово живеят с около година по-малко – 75. Следват ги Бургас и Хасково съответно със 74.76 и 74.53 години, а челната десятка приключва с Велико Търново и Русе, където хората живеят по 74.29 години. Почти същата средна възраст – 74 – е характерна за жителите на Стара Загора, Плевен, Кюстендил и Ямбол.

Перник се нарежда преди София – област. Перничани живеят средно по 73.95 години, а софиянците извън столицата – 73.45 години, което нарежда областите на 12-то и 19-то място. Между тях се намират Пазарджик, Търговище, Шумен и Ловеч със средна възраст малко над 73. След София -област остава Добрич, където населението живее около 73.29 години, почти колкото в Силистра.

Последните места в статистиката са запазени за Северна България. На дъното на класацията е Видин със средна възраст 72.61 години, а малко преди него са Враца (72.72), Монтана (72.83) и Сливен (72.95).

Проучването на НСИ потвърждава, че макар най-голямата продължителност на живота и за жени, и за мъже да е в Кърджали, жените живеят повече от мъжете. За сравнение, дамите в областта живеят средно по 79 години, докато господата издържат до 73. Още по-голяма е разликата в продължителността на живота между жени и мъже във Враца. Ако дамите там умират на 77 години, за мъжете този момент настъпва с около 9 години по-рано – на 68-годишна възраст.

Враца е и областта, в която мъжете живеят най-малко.  Най-дълголетните представители на силния пол се намират, освен в Кърджали, в Смолян, Благоевград и София – град (72 г.) Най-кратко, освен във Враца, живеят жените във Видин, Разград, Силистра, Сливен и Шумен – по 76 години. Най-дълголетните дами пък са в Кърджали, Благоевград, Смолян, Пловдив и София-град (79г.)

*данните се публикуват през май всяка година и важат за предишната година или предишните 3 години. В случая те са публикувани на 13.05. и важат за периода 2013-2015 г. За 2016 г. данни ще има през май 2017 – бел.ред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари