Русенци: Вече не искаме извинения, вече искаме оставката на екоминистъра!

6
Изпратиха писмо до премиера, омбудсмана, председателя на парламента, областния управител на Русе, кмета на Русе и председателя на Общинския съвет-Русе
Изпратиха писмо до премиера, омбудсмана, председателя на парламента, областния управител на Русе, кмета на Русе и председателя на Общинския съвет-Русе Снимка: Емилия Костадинова

Ние, гражданите на Русе, вече не искаме извинения, какъвто призив имаше, но не получихме

Русенци поискаха оставката на министъра на околната среда и водите Емил Димитров с нарочно писмо, изпратено днес до премиера, омбудсмана, председателя на парламента, областния управител на Русе, кмета на Русе и председателя на Общинския съвет-Русе.

Членовете на групите “За чисти въздух и вода” и “Обществен съвет-Русе”, подкрепени и от много други граждани, заявяват, че вече не искат извинения от министъра за пренебрежителното му отношение към проблема с въздуха на Русе, а смяната на Ревизоро. Въпреки днешното посещение на зам.-министъра на околната среда Атанаска Николова заедно с експерти от МОСВ и обещанията за сериозни мерки, сигналите за миризми отново заляха социалните мрежи тази вечер, предизвиквайки възмущението на русенци, пише Русе Медиа.

Ето и текста на писмото, с което се иска оставката на екоминистъра.

Уважаеми дами и господа,

Ние не искаме отново да Ви напомняме за проблемите с качеството на въздуха, които дишаме в гр. Русе. За изминалите осем години те би трябвало да светят като червен светофар и основна грижа на държавата.

След арогантното, иронично и обидно за всички нас изказване преди няколко дни на Министъра на околната среда и водите Емил Димитров стана ясно, че той дори не знае какво ни е нужно в Русе, и говори за „пречиствателна станция“, която трябва Кметът и Председателят на Общинския съвет да ни подсигурят.

Ние, гражданите на Русе, вече не искаме извинения, какъвто призив имаше, но не получихме.

Ние, гражданите на Русе, искаме оставката на Министър Емил Димитров.

Градът е с население 143 000 души. Проблемите датират от 2012 година. Според нас основните източници на замърсяване на въздуха са промишлените предприятия, разположени в рамките или в конфликтна близост до града. Всеки град е застрашен от замърсяване от подобни източници, но не във всеки град има такава концентрация на химически производства.

Ние смятаме, че най-вредните отровни емисии във въздуха, който дишаме, са именно с промишлен характер. Миризмата на въздуха е със строго специфичен аромат на бакелит и тежка химия. Това практически ни трови осем години, защото производствата на предприятията отделят във въздуха емисии с неизвестни съставки и концентрация, които причиняват сериозни заболявания. От хронични респираторни и онкологични заболявания страдат гражданите на Русе и работещите в заводите, отделящи вредни и отровни елементи във въздуха.

В продължение на осем години градът се обгазява периодично и от горене на стърнища в Румъния. И ние сме безпомощни да реагираме адекватно.

Господин Министърът не си е направил труда, излизайки в ефир, да се запознае с многогодишните ни искания, петиции, молби и жалби до институциите да заработят.

В предизборната си кампания от 2019 година всички партии признаха, че на първо място стои проблемът с въздуха на града.

Обгазяването продължава с пълна сила и сега въпреки усилията на местната власт да ги спре. През всички тези години отговорните институции – държавата, Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), не пожелаха да намерят воля за намиране и спиране източниците на вредни емисии във въздуха.

В качеството си на граждани не само на България, а и на Европа, до настоящия момент нито една институция, отговорна за мониторинга и опазването на качеството на въздуха, не ни представи актуална информация за химическите „коктейли“, които дишаме.

Уважаеми дами и господа,

Ние имаме нужда от спешни и неотложни мерки за изчистване на въздуха на Русе и на околната среда от вредни емисии. Въздухът, почвите и водата ни са вече отровени.

Нямаме нужда от ирония и гавра с проблема ни. Ние не живеем в бананова република и отказваме да се държат с нас като жители на такава. Не желаем напълно некомпетентнен в проблемите на ресора си министър да забравя, че е длъжен да служи на народа си.

Не очакваме, че предвидената официална проверка от зам.-министри ще ни даде отговори и реален резултат. Имаме нужда от всекидневен, ежечасов, ежеминутен мониторинг от акредитирана лаборатория и уреди, чиито резултати да бъдат оповестени публично, тъй като дейността на функциониращите предприятия пряко засяга здравето ни – нашето и на децата ни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари