Сладки министерски приказки се реят из въздуха в Русе

6
В Русе искат да дишат, но кой ли ги чува?
В Русе искат да дишат, но кой ли ги чува? Снимка: Dunavmost

Юлиян Попов не даде оптимизъм на хората при "специалното посещение" в региона

Общи приказки, вместо реална работа - такова преобладаващо усещане остави с посещението си в Русе и Разград министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Два дни той бе в двата града заради системното замърсяване на въздуха от много време насам, довело и до протести. Попов се срещна с ръководителите на местни институции и граждани. Но конкретиката насред преголямата демонстрирана загриженост бе кът. Всъщност, че посещението специално в Русе ще бъде предимно пиар акция, се разбра още при анонсирането - визитата на 8 януари бе оповестена от екоминистерството повече от месец по-рано, на 3 декември - все едно ще пристига папата, смогнал да намести русенци в графика си; министърът бе дал гръмко обещание да изслуша гражданите, сякаш не знаеше за какво иде реч, пише Николай Иванов във вестник СЕГА.

В дунавския град пред препълнената зала Попов и придружаващите го зам.-министри Ренета Колева и Петър Димитров обещаха до края на годината да се приемат законови промени за регулиране на миризмите от производствените инсталации. Но процесът бил сложен, защото европейското законодателство било неясно и т.н. Все пак е сформирана работна група от 40 души, която да анализира тематиката - ще се проучва опитът на други държави, а следващия месец ще бъде изготвен доклад. "Поемам ангажимент да се извърши много комплексна проверка на източниците на замърсяване на въздуха в Русе и тя да не е единична, а по-скоро постоянна", каза Попов на хората. Обеща проверки в предприятия по граждански сигнали, тесен диалог с обществеността, обяви се за анализ на заболяванията. Обобщи, че е "много позитивно настроен" за изграждане на чиста индустрия, която да постигне "баланс между околната среда и икономиката". Това, в общи линии, бе всичко. Не стана ясно проверките с какво ще се различават от досегашните, а ако са различни - защо тепърва започват, и т.н.

Реакциите на граждани в русенските групи на социалните мрежи не закъсняха: "Загубихме прекалено много време в лингвистични спорове" (бел. ред. има се предвид дискусия за "миризма" като термин, повличащ юридически следствия в здравен аспект - б.а.). "Не получихме реални ангажименти за справяне с жестоката ситуация с въздуха в Русе! Реален отговор на въпроса "Кога системното обгазяване на Русе ще приключи, не получихме". Затова пък засегнахме климатичните промени, санирането на сградите, канализацията в Мартен (село до Русе) и тротоарите". Все пак в групите има и хора, които оценяват положително "загрижеността на министъра". Но други питат: "А има ли политици, които не изглеждат загрижени?".

В Разград Попов присъства на извънредна сесия на общинския съвет, посветена на въздуха. На нея зам.-министър Димитров изнесе доклад, който констатира, че гнилоч и биохимични разлагания в река Бели лом са основната причина за миризмите в града - началният замърсител е градската пречиствателна станция, а нататък по коритото замърсяват и заустванията на фирмите. Бе дадено обещание за целогодишен мониторинг с цел повече яснота. Всъщност, за проблемите с пречиствателната станция се знае отдавна. А самият Попов присъства на сесия в Разград и през август, като на нея отново говореше за нуждата от законово дефиниране на миризмите като замърсител и колко сложно е да се регулира процеса.

Тоест, дежавю.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Възмутена
    И мирис на секс се е реял из въздуха в Русе. Интересно как последните двама майори, се разведоха и пристанаха на подчинени колежки? Да не би да е заради въздуха в Русе? Жалко за втората, щото я фанаха с иззуто плѝкче. Плѝкче — съществително име, среден род
  • 3
    7
    Димитър Петров
    "Не тая големи надежди (с извинения, просто житейски опит) относно планираното посещение на министър Попов в град Русе. „Замитането под масата” на десетилетните екологични проблеми в този красив европейски град е по-скоро традиция!" - пасаж от "Отворено писмо" на автора до кмета на Русе!
  • 3
    6
    Възмутен
    Няма и какво да се очаква от подлога от криминалната сглобка. Неговата работа не е да решава проблеми, а да подпомага криминалната дейност на ПеПеевски, Боко и харвардските имбецили.
  • 3
    5
    Бай МАНОЛ
    ОСТАВКА БОКЛУЦИ ПП-ДБ
  • 4
    4
    Русенец
    Объркан съм. Нали уж сигналите за индустриални миризми били неоснователни? Какво е становището на булята, от престола на институцията?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари