Русенци се събират на протест срещу обгазяването

2
Дни наред никой не е взел мерки за потушаване на огнището от тлеещи въглища, а през цялото време русенци са усещали неприятните миризми
Дни наред никой не е взел мерки за потушаване на огнището от тлеещи въглища, а през цялото време русенци са усещали неприятните миризми Видео: NOVA

Обединени с призив в социалните мрежи, във вторник вечер русенци започнаха да се събират на градския площад

Протест в Русе заради страх от обгазяване. Причината са задимяване, сажди и силно задушлива миризма над града в последните дни. Те идват от баржа в Дунав, на която тлеят въглища. Корабът е в румънската акватория, но вятърът носи дима към Русе.

Обединени с призив в социалните мрежи, във вторник вечер русенци започнаха да се събират на градския площад, за да изразят своето негодуване срещу поредното обгазяване, предаде Наталия Йорданова за NOVA

Шлепът, който се намира в румънските териториални води, носи над 2400 тона въглища. Предполага се, че от високите температури те са се запалили.

Дни наред никой не е взел мерки за потушаване на огнището, а през цялото време русенци са усещали неприятните миризми. Регионалната екоинспекция е направила измервания. Само тази сутрин са установени пикови стойности на фините прахови частици, а сигналите са били стотици в русенската екоинспекция и десетки - в МОСВ.

Цонка Христова, директор на РИОСВ Русе, коментира: "Дължеше се на вятъра, който се обърна явно от север-северозапад и донесе дима, който е от тлеенето на въглищата, натоварени на баржата. Определено тази баржа трябва да бъде изтеглена на място, където не замърсява населените места, защото и от нашата страна, и от страната на Гюргево, предполагам, го имат същия проблем".

По думите на Христова пикът сутринта не превишава пределно допустимите концентрации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари