Русенци се обявиха срещу лицемерието на държавата

12
Искаме децата ни да растат в държава, където има място за всички
Искаме децата ни да растат в държава, където има място за всички Видео: Русе Медиа

Протестно шествие-митинг събра представители на различни църкви в Русе.

То е насочено срещу проектозакона за вероизповеданията, който според вярващите ще ограничи техните свободи.

Близо 100 души преминаха по ул.“Александровска“ от Паметника на Альоша до площада, скандирайки „Казвам Да на вярата“ и „Политици, чуйте ни“. Те носеха и плакати, а някои от протестиращите имаха маски на лицата – като символ на лицемерието на държавата, информира Русе Медиа.

В протеста участваха главно членове на евангелските църкви, които не приемат предлаганите промени и настояват за цялостно оттегляне на спорния проект. Те са притеснени, че новите текстове в закона ще поставят църквите им изцяло под контрола на държавните институции.

Вероизповеданията в цялата страна са срещу проектозакона. Той изначало е диктаторски, тоталитарен, меко казано лимитиращ и слагащ държавата в контрол. Той ни ограничава в нашето свободно демократично право да изповядваме вярата си, да се сдружаваме, да се събираме, да искаме разрешение за събиране на закрито. Молитвени домове, които да имат религиозен статут, одобрен и разпознат от държавата, контрол 100-процентов върху всякакви дарения“, коментира пастор Илия Илиев.

Сред най-засегнати от промените ще бъдат малките църковни общности.

Това означава, че тия църкви трябва да бъдат затворени по простата причина, не че са лоши, че правят нещо неправилно или против държавата, просто не могат да постигнат това, което законът изисква. Новият проектозакон за вероизповеданията налага как ние трябва да вярваме. А ние вярваме, че сме свободни в това, Конституцията ни го гарантира. Ние имаме деца, искаме тия деца да растат в държава, където има място за всички, където моите деца ще бъдат приети в другите общества, ние също да приемаме тия общества“, сподели Петър Савчев.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари