Русенци почетоха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

3

Военно-историческа реконструкция на събитието впечатли млади и стари

С двудневна инициатива в Парка на младежта в Русе до неговата емблема - Вазата ВМРО-Русе и Сдружение за военно-патриотично възпитание "Приказка за България" почетоха паметта на героите от Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година - най-мащабното въстание за обединение на българските земи, продължило три месеца.

В петъчния ден от 11 до 19:00 часа сдружение "Приказка за България" в Музей на открито разгърна експозиция на оръжия и военно снаряжение от различни исторически епохи, а специална изложба информира за подготовката и хода на въстанието. За желаещите да опитат своя мерник организаторите предлагат на място стрелба с лък и пушка.

В обедните часове в събота се проведе военно-историческа реконструкция на моменти от Илинденско-Преображенското въстание. С участието на русенския клон "Ангел Кънчев" на дружество "Традиция" и с подкрепата на НЧ "Гоце Делчев 2009" - Русе и НЧ "Стефан Караджа 2018" - Русе бяха представени сцени, запознаващи с приноса на конкретни участници във въстанието - подофицера от Пети пехотен Дунавски полк Стефан Пенев, роден преди 150 години в Русе, и неговия възпитаник от Русенското стрелческо дружество и събрат по борба Петруш Йовчев. Съдбата на двамата герои е извадка от тази на участниците в създадените у нас Тайни офицерски братства, действали за свободата на Македония на границата на между ХIХ и ХХ век.

Във военно-историческата реконструкция взеха участие около 60 души, а самото събитие бе уважено от много русенци, като най-въодушевени от видяното останаха децата.

Преди началото на възстановката участници и зрители бяха приветствани от председателя на ОбС - Русе Иво Пазарджиев , а в края на събитието съпредседателят на ВМРО - Българско национално движение Искрен Веселинов в кратко слово благодари на организаторите и участниците в инициативата, като специално обърна внимание на русенската следа в организацията на Илинденско-Преображенското въстание. Изтъкнато бе и присъствието на поручик Борис Сарафов, бъдещ лидер на ВМОРО в състава на Пети пехотен Дунавски полк през 1898 г. и водещата му роля в разрастването на Българските освободителни дружества в цяла България, поели като своя кауза организираната борба за освобождението на #Македония.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ЦАР КАЛОЯН
    МВРО ПОДЛОГИ НА ДПС
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари