Русенци излязоха на протестно автошествие срещу повишението на цените на тока

1

Русенци излязоха на протестно автошествие срещу повишението на цените на тока и парното.

Протестиращите настояват да се спре решението за вдигането на цените на тока и парното, което КЕВР позволи преди няколко дни и да се спре ширещата се спекула в България.

Автошествие се провежда и във Варна, София, Пловдив.

Пламен Христов, който е съпредседател на коалиционния съвет на коалицията „Българските патриоти – Воля, ВМРО, НФСБ“ каза за БГНЕС, че те като организатори на демонстрацията са поканили всички политически партии и изрази съжаление, че те не са подкрепили битката им за благото на народа. Той коментира, че докато всички са се вторачили в предизборната кампания тихомълком са се повишили цените на горива, на тока, парното, а и на хранителните продукти от първа необходимост.

„Това остава незабелязано и от партиите, които се наричат партии на протеста или партии на промяната. Христо Иванов, Мая Манолова, Татяна Дончева – старите политици в нови одежди, тях ги няма тук. Те не се включиха и на протеста, който ние организирахме пред КЕВР, когато се решаваше повишаването на цената на тока и парното“, коментира той.

Христов каза още, че често като оправдание за поредното повишение на цените се изтъква увеличението на енергоносителите в чужбина, но изрази недоумение от това, че когато там цените падат, в България това не се случва.

Съвсем нормално е държавата когато има скок на цените навън и това обуславя увеличение на цените в България, държавата да се включи, да дотира, ако трябва. Да предприема мерки, които да подсигурят неповишаване на цената или поне не толкова драстично. Държавата, намесвайки се да не позволява до следващия спад на цените на международните борси да се получава такова голямо увеличение“, призова той и припомни, че те са успели да прокарат идеята за държавни бензиностанции, но те още не са станали факт, за да могат хората да не стават заложници на картелни споразумения между съществуващите бензиностанции у нас, където цените на горивата са или еднакви или сходни.

Искаме отмяна на решението на КЕВР, искаме държавата да се намеси, за да може този скок да не се получи“, добави още Христов.

Според Цветелина Лучкова, която също е на протеста в София, търговците нямат основание непрекъснато да искат увеличение на цените. Тя е категорична, че с тези си действия те докарват народа, който и без това е в дълбока криза до просешка тояга.

„Тук съм заради високите и недопустими цени на горивата, срещу картела, монопола. Няма как едни да продават на едни цени, а други на много по-високи от тези и да продължават да се увеличават тези цени и нашето управление да не взима никакви мерки

Тя поиска кардинално преразглеждане на системата, по която се определят цените, които са недопустими за икономическото състояние на страната ни.

Трябва да има таван на цените, който да бъде задължително обвързан с доходите и икономическото равнище на нашата страна. Доходите на населението по никакъв начин не отговарят на тези безобразно високи цени, настоя Лучкова.

От своя страна Юлиан Ангелов от ВМРО каза, че няма да допуснат да продължи спекулата в България, няма да допуснат картелите и монополите да правят каквото си искат и подчерта, че откакто има служебен кабинет спекулата широко се шири и цените на основни храни, стоки, услуги и горива се повишават.

Повишението е над 20% във всяка една сфера. Служебният кабинет вместо да се занимава с преразкази по картинки може да свърши една народополезна работа, а именно да ограничи спекулата в България и да не позволява цените лавинообразно да растат“, заяви той.

Призова българите да не си мълчат, а да излязат и да се противопоставят на ширещата се спекула у нас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари