За първи път в България Химнът на народните будители ще бъде изпълнен от симфоничен оркестър

0
Сценаристи на концерт-спектакъла "О, будители народни!" са Пламен Мирянов (вляво) и директорът на Русенската опера Пламен Бейков
Сценаристи на концерт-спектакъла "О, будители народни!" са Пламен Мирянов (вляво) и директорът на Русенската опера Пламен Бейков Снимка: БТА

Изпълнението на русенската филхармония е част от празничния концерт-спектакъл "О, будители народни!", който ще се състои тази вечер в Доходното здание в Русе​

Русенската филхармония и хорът на Русенската опера ще изпълнят за първи път в България химна на народните будители в мащабна класическа оркестрация за голям симфоничен оркестър. Това е част от празничния концерт-спектакъл "О, будители народни!", който ще се състои тази вечер в Доходното здание в Русе, съобщи за БТА директорът на Русенската опера Пламен Бейков, който е сценарист на спектакъла. 

По думите му в концерта, посветен на Деня на народните будители - 1 ноември, се съчетават прийомите на симфоничното звучене на симфоничния оркестър със звучене на народни оркестри и на народното пеене.

На сцената ще излязат също хор "Свети Георги Победоносец" към Общинския младежки дом, певци и инструменталисти от Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", диригентката и композиторката Луиза Станоева, актьорите Янко Лозанов, Катерина Борисова и Венцислав Петков.

"В програмата са включени новосъздадени произведения от Георги Андреев, който е диригент и директор на националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев". В нашия симфоничен оркестър се вписват народни музиканти и това предизвиква едно много интересно звучене", обясни Бейков.

Програмата включва музика и слово от емблематични поетични, литературни и музикални творби от годините на Българското Възраждане до наши дни.

"Ще се насладим на вечни класически текстове, които въздигат, просвещават, които будят в нас най-светли чувства за този български християнски дух, който надявам се всеки трябва да носи в себе си", каза за БТА Пламен Мирянов, който също е сценарист на спектакъла.

Ще бъдат художествено прочетени текстове от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин. В музикалната част ще бъде изпълнен и химнът на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори. Ще дирижират Димитър Косев - главен диригент на Държавната опера в Русе, и Георги Андреев - директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев".

Концертът се осъществява със съдействието на фондация "Нашият дом е България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари