С празничен концерт-спектакъл Русенската опера отбеляза Деня на народните будители

0

Спектакълът бе осъществен със съдействието на Фондация „Нашият дом е България“

„Думата „будител“ е уникална за българския език, не само семантично, но и като енергия и смисъл. Будителите винаги са създавани от времето, в което живеят – без значение дали е робство или апатия към настоящето. Всички усещаме нуждата си от тях, но нека ги потърсим преди всичко в нас чрез пробуждането на вярата в сърцата ни и раздавайки я на хората около себе си. Бъдете будители в своите малки общества и обичайте България и Русе.“ С тези думи кметът Пенчо Милков се обърна към присъстващите на празничния концерт-спектакъл в Доходното здание „О, будители народни!“. С него Русенската опера отбеляза празника на вдъхновителите на българската култура и просвещение.

В тържествения концерт участие взеха Оркестърът и хорът на Държавна опера – Русе, Хор „Свети Георги Победоносец“ към Общинския младежки дом, солисти – певци и инструменталисти от Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, диригентката и композитор Луиза Станоева, Янко Лозанов и Пламен Мирянов – актьори-рецитатори от София, Катерина Борисова и Венцислав Петков от трупата на Русенския драматичен театър. Представени бяха исторически, богословски и светски текстове в стихове и в проза от Константин Преславски, Паисий Хилендарски, Св. Иван Рилски, Христо Ботев, Иван Вазов и свързаните с Русе Захари Стоянов и Змей Горянин. Изпълнени бяха и химните на Народните будители и на Св. Св. Кирил и Методий, както и творби от български композитори.

Диригенти на концерта бяха Димитър Косев – главен диригент на Русенската опера, и Георги Андреев – директор на ДФА „Филип Кутев“.

Спектакълът бе осъществен със съдействието на Фондация „Нашият дом е България“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари