Днес честваме Деня на народните будители

1
За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в Пловдив
За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в Пловдив Снимка: БГНЕС

За първи път празникът се отбелязва през 1909 година в Пловдив

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. В този ден се отдава почит на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал. За първи път празникът се чества през 1909 година в Пловдив.

Чествания ще има днес в цялата страна. По традиция пред президентството ще се проведе церемония по издигане на националния флаг. Държавният глава Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част. След това в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът ще отправи приветствие по случай Деня на народните будители. По-късно той ще се включи в Тържественото събрание на БАН по случай празника, предава БНТ

Как ще празнува Русе:

С тържествен концерт в Русе ще бъде отбелязана 100-годишнината от обявяването на 1 ноември за Ден на народните будители. Началото е от 19:00 часа в Голямата зала на Доходното здание.

Оркестърът и Хорът на Държавна опера – Русе, Хор „Свети Георги Победоносец“, певци и инструменталисти от Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, както и актьори-рецитатори с творчеството си ще повдигнат националното самочувствие на русенци и гостите им тази вечер от 19:00 часа с концерт, посветен на Деня на народните будители. За програмата на концерта говори директорът на операта в Русе Пламен Бейков.

„Съчетаваме прийомите на симфоничното звучене със звучене на народния оркестър и народното пеене. В програмата са включени едни новосъздадени произведения от Георги Андреев, който е диригент и директор на ансамбъл „Филип Кутев“, където в нашия симфоничен оркестър се вписват народни музиканти и това предизвиква едно невероятно интересно звучене“

Публиката ще чуе и химна Народните будители в мащабна класическа оркестрация за голям симфоничен оркестър, каквато досега не е правена в България. Диригенти са Димитър Косев и Георги Андреев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари