Русенски доктор предлага Общината да участва в програми за здравна превенция

12
Предложенията са внесени на заседание на Комисията по Здравеопазване и социална политика
Предложенията са внесени на заседание на Комисията по Здравеопазване и социална политика Снимка: ГЕРБ - Русе

Предложенията са внесени на заседание на Комисията по Здравеопазване и социална политика

Предложение за общинско съфинансиране на две програми, свързани с превенцията и опазване на здравето и живота на рискови здравно неосигурени групи, внесе в Общинския съвет д-р Росица Кръстева от ПП ГЕРБ.

Доктор Кръстева предлага програма за ранна диагностика на злокачествени заболявания – скрининг за рак на маточната шийка и млечната жлеза при жени със затруднен достъп до здравеопазване. Програмата може да бъде осъществена със съдействието на КОЦ, където има пакет „Женско здраве“, включващ преглед от акушер-гинеколог, мамография на две гърди в четири проекции и цитонамазка на цена от 75 лв. Финансирането по тази програма може да бъде от общинския и държавния бюджет, като цените на пакета могат да бъдат договорени с изпълнителите под пазарна стойност, без да се намаляват под себестойността на медицинския труд и консумативи, съобщават от ГЕРБ - Русе.

Предложението е да се заложат 30 000 лева годишно, с което дори при горепосочените пазарни цени на диагностичния пакет от 75 лева, биха се обхванали 400 жени на година.

Второто предложение е Програма за ранно откриване на сънна апнея. Сънната апнея или спиране на дишането по време на сън е все още подценявано медицинско състояние, но дългосрочните последствия от нелекуването и водят до социално значими заболявания, които водят до съществени социални и икономически вреди за обществото. Най-честите последствия от тази болест са: високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, нарушен глюкозен толеранс, захарен диабет, деменция, исхемичен мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност и миокарден инфаркт. Доказано е и че 15 -20 % от всички катастрофи се дължат на заспиване на волана поради дневна сънливост, дължаща се на сънна апнея. Скрининг за сънна апнея в Русе се извършва в СБАЛПФЗС „Д-р Димитър Граматиков“ на цена от 200 лева в стационар и 100 лева на амбулаторен пациент. Да се осигури при необходимост и закупуване на нови тестови апарати. Тяхната цена е от 50 до 100 лева.

Доктор Кръстева предлага да се осигурят от бюджета на Община Русе 30 000 лева годишно, които могат да осигурят изследване на около 200 пациенти с цел превенция на ССЗ.

Едновременно с това е необходима широкообхватна здравно-просветна дейност сред населението, чрез медийните платформи, РЗИ, лекари и медицински специалисти, здравни медиатори и за двете програми.

Предложенията са внесени на заседание на Комисията по Здравеопазване и социална политика на 6 февруари 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    11
    Абе докторе
    Пий си хапчетата и си лягай. От колегите ти в Силистренско
  • 3
    10
    Доктор
    Колежке, Ако не беше Алисето , ти щеше да бъдеш личен лекар в Алфатар ! Кариерата ти в Русе се дължи на ДПС и ГЕРБ ! Иначе си само за Силистренска област ! А идеите ти са като семейното ти положение- НИКАКВИ !
  • -5
    9
    Съвет до Др. Кръстева
    Др. Кръстева да яхва метлата и да ходи всяка събота на Ленински съботник, да копае царевицата на баба си на село. Не да мисли от къде да открадне, че и дошло на ум от Общината. Аман от Програми, Субсидии, Помощи и други.Работа се иска. Ако я мързи, да слага минижупа и на изхода за София, в храсталака, цък-цък, и о 50 лева в пазвата.
  • -3
    8
    Софи
    Тази за нищо не става,лош лекар и човек, абсолютно куку,далеч от Медика!
  • -3
    7
    До 5
    Аз пък ти вярвам,имах подобен случай,но не им се получи!Явно се подлъгаха по прежди временно побелялата ми коса
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари