Русенска компания планира да произвежда 20 хиляди електромобила годишно

8
"Син карс индъстри" на Росен Даскалов представи първият си електрически модел на изложение в София тех парк
"Син карс индъстри" на Росен Даскалов представи първият си електрически модел на изложение в София тех парк Снимка: БТА

Русенската компания "Син карс индъстри" представи първият си електрически модел, базиран на разработена от тях платформа.

L City Utility Koffer S е камионче с дължина 4.34 метра, товарен обем 7.5 кубика и товароносимост до 900 кг.

Уникалното в модела са слънчевите панели, разположени върху товарната зона, който в слънчев ден могат да върнат около 20% от енергията в батерията, което се равнява на около 50 километра допълнителен безплатен пробег. Иначе с един заряд се изминават около 300 км. Панелите са разработка на финландската компания Valo E и предимството им е, че са гъвкави и могат да приемат формата на превозното средство, пише Георги Пауновски в Дневник.

Произведени в България, но сглобени в Германия

Всички компоненти за L City Utility Koffer S се произвеждат в България, но финалното сглобяване ще се прави близо Мюнхен, Германия. Като си непозната компания е по-лесно да пробиещ, ако произвеждаш в Германия. Освен това в момента в Бавария има много свободни кадри, работили за компании, като БМВ и "Ауди", обясни основателят на "Син карс индъстри" Росен Даскалов. Има планове за изнасяне на асемблирането и в Грийнвил, Южна Каролина, САЩ.

На презентацията соларните панели бяха покрити.

© Георги Пауновски

На презентацията соларните панели бяха покрити.

"Преди 10 дни представихме модела на автомобилното изложение в Мюнхен (то наследи популярния автосалон във Франкфурт - бел. авт.). Отзвукът е уникален, нямаме пряка конкуренция на пазара", посочи Даскалов.

Той уточни, че серийното производство на електрическото камионче ще започне догодина. Базовата цена се очаква да бъде 40 хил. евро. Според изчисленията на производителя обаче в сравнение с лекотоварен автомобил със същата товароносимост и цена около 15 хил. евро след шестата година L City Utility Koffer S ще носи печалба около 15 хил. евро за следващите четири години плюс още 10 хил., ако се поръча със соларни панели. При това изчисленията са за страни, където няма никакви стимули за покупката и ползването на електромобили.

Русенска компания има планове да произвежда 20 хил. електрически модела на година

© Георги Пауновски

Предстои пускането на микробус, автобус и камион

На шасито на L City Utility Koffer S могат да се монтират различни надстройки, като ще има и версия, способна да носи до 3.5 тона полезен товар. На платформата, използвана от камиончето, догодина предстои да бъдат пуснати две версии на микробус за превоз на пътници. По дългосрочните планове са за електрически автобус с дължина 12 метра и камион с товароносимост до 12 тона.

Русенска компания има планове да произвежда 20 хил. електрически модела на година

© Георги Пауновски

Наличните за момента мощности позволяват да се сглобяват до 20 хил. превозни средства на година при три смени на работа. Това би означавало оборот от 1.5 млрд евро на година.

От първия български спортен автомобил до електрическите модели

"Син карс индъстри" е създадена през 2012 година, като първоначално фирмата разработва първия български спортен и състезателен автомобил SIN R1. Той е хомологиран за надпреварите в сериите GT4, като се използва от пилоти аматьори в Европа, САЩ и Австралия.

Бизнесът на "<strong class='keys'>Син карс индъстри</strong>" тръгва с този <strong class='keys'>автомобил</strong>.

© Георги Пауновски

Бизнесът на "Син карс индъстри" тръгва с този автомобил.

Мултифункционалната платформа за електрическите превозни средства е разработена през 2018 година, като финансирането е осъществено с продажба на акции. Към момента капиталът на компанията е над 20.54 млн. лв., а акционерите са над 350.

Русенска компания има планове да произвежда 20 хил. електрически модела на година

© Георги Пауновски

Любопитното е, че "Син карс индъстри" разработва изцяло електрическите превозни средства от дизайна, през технологиите до производството. "Батерията, която може да бъде с три различни капацитета, е разработена от нас. Купуваме клетките от Китай. За разлика от масовите решени със спойки отделните клетки са свързани с болтове, което позволява лесна подмяна. Тя има 10 години гаранция, като толкова ще е гаранцията и на всяка сменена клетка", обясни Даскалов. От бракуваните клетки пък ще се правят депа за съхранение на ток, от каквито се очаква да има нужда в следващите години.

Към тази разработка има интерес от хотелски комплекси. Негова версия може да се използва и за обучение за шофиране за деца.

© Георги Пауновски

Към тази разработка има интерес от хотелски комплекси. Негова версия може да се използва и за обучение за шофиране за деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари