Русенец: И да няма коледни бонуси, ще влезем в положението на работодателя

4
До сега Тодор Дулев винаги е получавал допълнително стимулиране за празниците
До сега Тодор Дулев винаги е получавал допълнително стимулиране за празниците Видео: Bulgaria On Air

Близо половината от работодателите в страната тази година няма да дадат коледни бонуси на служителите си.

Това показва проучване на Българската стопанска камара. 43% от фирмите няма да могат да поощрят служителите си в края на годината, докато миналата - допълнителни средства за Коледа не са получили работниците в едва 12% от фирмите.

Проучването показва още, че тази година финансовият стимул все пак остава най-предпочитаният коледен бонус от работодателите. 15% от компаниите ще раздадат фирмени подаръци, 8 на сто - ваучери за храна, а 7% ще подарят ваучери за почивка. Основната причина за намаляването на коледните бонуси е липса на финансова възможност. Но дори в условия на пандемия и икономическа криза работодателите, които са заявили, че при никакви условия не биха дали коледни бонуси са едва 2%.

Тодор Дулев работи като системен оператор в Русе. Винаги досега е получавал допълнително стимулиране за празниците.

"При нас винаги са били парични средства и така смятам, че е най-добре за всички. В този труден момент трябва да се съобразяваме с обстановка - и да няма ще влезем в положението на работодателя", сподели Тодор пред камерата на Bulgaria On Air.

Ивайло Пенчев ще изненада служителите си. Досега подаръците са били персонализирани, спрямо интересите на хората. Тази година обаче всички ще получат еднакви подаръци.

"Ние на всички празници досега сме давали подаръци на служителите си. Държа да подчертая, че това не са бонуси, бонусите ги даваме, като свършат някаква работа. Направят нов проект, спечелят продукт, тогава те получават бонуси", обясни директорът на компания Ивайло Пенчев.

Оказва се, че близо половината от фирмите, които досега давали бонуси в края на година на служителите си, сега ще пропуснат. Въпреки това, 70% от компаниите, все пак ще опитат да зарадват служителите си с пари. Само 15% ще подарят фирмен подарък.

"Социалните придобивки са много важни за търсещите работа, но не мога да кажа, че на този етап са определящи при самото търсене", каза асистент мениджърът на сайта rabota.bg Aнета Христова.

Само 2% са тези предприятия, които ще дадат 13 заплата на служителите си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Името ми на японски е Биралочи Яко.

Харесай Дунавмост във Фейсбук