Русе иска да диша

9
Протест срещу мръсния въздух ще се състои днес от 17:30 пред общината
Протест срещу мръсния въздух ще се състои днес от 17:30 пред общината Снимка: Dunavmost / архив

Протест срещу мръсния въздух ще се състои днес от 17:30 пред общината

Русенци се събират отново на протест в защита на правото си на чист въздух. Случаите на контролирано изпускане на химически субстанции подпалиха социалните мрежи през изминалия месец. По проблема се активизираха депутати и институции, но само за да обяснят, че замърсявания на въздуха над допустимото няма и че силата и посоката на вятъра са виновници за острата миризма на бакелит, която нахлува през отворените прозорци късно вечер.

Шефката на РИОСВ в Русе инж. Цонка Христова заяви, че няма превишения нито на средноденонощните, нито на средночасовите пределно допустими концентрации във въздуха на града. Според екоинспекторите 90% от сигналите, които проверяват са неоснователни.

На спешна среща с депутати кметът Пенчо Милков призна за наличието на миризми с "неизвестен източник, въпреки обходите на РИОСВ".

Русенци протестират срещу мръсния въздух от 36 години.

Историята припомня, че на 28 септември 1987 г. над 500 души излизат на площад „Свобода“ в Русе срещу хлорните обгазявания от съседна Румъния.

А днешният призив към русенци гласи:

"Русе е обгазяван от над десет години! Русенци усещат във въздуха различни химични субстанции. Институциите бездействат, а децата боледуват !
Да излезем за пореден път, но по-категоричен начин да заявим, че повече така не може.
Замърсяващите престъпни производства трябва да бъдат строго контролирани и урегулирани да ползват пречиствателните си системи винаги и по всяко време, а не избирателно!
Излезте на протест да защитим здравето си и това на децата и близките си",
призовават организаторите във Фейсбук.

Някои кандидат-кметове вече обявиха, че ще се присъединят към днешния протест. Това пък прокара опасения, че темата за чистия въздух на Русе ще се превърне в разменна политическа монета и в тези местни избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    12
    Русенец
    Все повече "инвеститори" ще бъдат приканвани в Русе. Едва ли ще са от чистите производства. По-скоро, ще да са от производствата, коикто никой на запад не иска да търпи. Но, българинът, макар и страшно търпелив, не е глупав и работници няма да се намират лесно. Зловонията ще продължат да обезлюдяват града ни, което ще направи намирането на качествена работна ръка още по-невъзможно. Отделно, малкото останали работници ще са толкова дефицитни, че ще имат претенции за все по-високи заплати. Това ще бъде допълнително подхранено и с въвеждането на еврото, ако изобщо го въведат. Като цяло, картината пред русенските инвеститори не е много розова. Само р0швет4ийте ще са си прибрали комисиона и ще са доволни. Да се чуди човек, защо инвеститорите си трошат парите за нещо, което утре ще работи срещу тях?
  • 0
    11
    Вазелена
    Бленчо е мой. Най-верният съпруг в града. Затова му давам да оре и задния двор, но само късна есен.
  • 8
    10
    tg
    Я да видим кои кандидати кметове или партии ще се опитат да яхнат протеста... този филм сме го гледали, нали?
  • 11
    9
    учуден
    Тези плакати "Искаме чист въздух" защо не ги вдигахте вчера пред Пенчо Милков на предизборния митинг на БСП?
  • 3
    8
    real
    Дишай, не дишай. Дишай ,не дишай, не дишай, не дишай ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари