Русе - град на свободните цигани

3
Кметът отказва да се съобрази с искането на русенци за тишина и спокойствие
Кметът отказва да се съобрази с искането на русенци за тишина и спокойствие

В началото на сесията на Общински съвет - Русе, провела се на 18 октомври 2018 година, общинските съветници от групата на „ПАТРИОТИТЕ ВМРО-ГЛАС НАРОДЕН“ припомниха на Пламен Стоилов за поет в началото на годината ангажимент относно изграждане на оградни пана, възпиращи неправилното пресичане в близост до новата спортна зала.

Там преди няколко дни в резултат на липсата на подобно съоръжение пострада възрастен мъж, прекосяващ платното от страната на спирка „Афродита“. Кметът на Пламен Стоилов, видимо изнервен, отказа да вземе отношение, обвинявайки общинските съветници-патриоти в търсене на определен политически ефект, изразяващ се под формата на пиар.

Текстът на декларацията бе прочетен от Траян Тотев. В него се казва: „Уважаеми господин кмете, вземам думата от името на групата общински съветници от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО, ГЛАС НАРОДЕН“  във връзка с поставен лично от мен проблем на сесията на Общински съвет- Русе през месец март. Тогава бях отправил питане към Вас, относно поставяне на ограда на опасен участък където ежедневно пресичат нерегламентирано стотици пешеходци по пътното платно, а именно в град Русе между спирка „Оборище“ и ПГСАГ ”Пеньо Пенев”.

Използвам възможността да се изкажа от името на група, а не правя питане, тъй като нямам въпроси към Вас, а единствено искам да констатирам неизпълнения поет от Вас ангажимент. На заседанието през месец март поехте ангажимент да се постави  въпросната ограда, която да сложи край на неправилното пресичане и възможността за възникване на инциденти. До ден днешен все още не сте изпълнили поетият от Вас ангажимент.

На 5-ти октомври се случи пореден инцидент на посоченото от мен място лек автомобил блъсна 87-годишен мъж. Вижда се, че ръководената от Вас администрация не работи ефективно или когато работи това се случва изключително мудно. Бих си позволил и да Ви задам и риторичния въпрос: Ще чакаме ли нови и по-тежки инциденти, за да се вземат необходимите мерки?

На групата ни общински съветници  остава надеждата, че когато поемате ангажименти и слагате подписа си под тях, същите следва да бъдат изпълнявани.“

Към края на сесията в частта с питания на общински съветници на въпроса, зададен от председателя на „ПАТРИОТИТЕ ВМРО,ГЛАС НАРОДЕН“ в местния парламент Иво Пазарджиев, за безкрайния звуков тормоз на който са подложени граждани, живеещи в ж.к. „РОДИНА“, отговор бе предоставен от  Боряна Герджова, юрист от „Общински имоти“.

Пазарджиев възрази заради това, че пред общинските съветници се изправя да говори юридически консултант, а не лично кмета. Стоилов заяви по-късно, провокиран от репликата на Иво Пазарджиев, че в предоставеният сигнал липсва конкретика. Всъщност няма как той да бъде оформен по-конкретно от това, което представлява в момента. Освен, че описва фактическата обстановка, такава каквато е, но съдържа и подписка с имена на граждани, удостоверяващи със своите лични данни и подписи съществуването на такъв проблем. Пред общинските съветници кмета упомена каква е практиката на ръководената от него администрация при случаи на отказващи да се съобразят с разпоредбите наематели на общински жилища, но уточни, че към момента няма случаи на изгонени заради това настанени лица.

Русенският градоначалник през цялото време на своето изказване, повтаряше думи като „закон“, „върховенство на закона“ и видимо се притесняваше от сценарий за  разпалване на етническо напрежение в Русе. Той не пое конкретен ангажимент за справяне с този наболял проблем, което говори за неговата слабост и нерешителност да бъде полезен там, където наистина има нужда.

Припомняме, че председателят на групата общински съветници „ПАТРИОТИТЕ ВМРО-ГЛАС НАРОДЕН“ Иво Пазарджиев повдигна въпроса за системният звуков терор, извършван от цигани, живеещи в ж.к. „РОДИНА“ в град Русе.

Те са настанени в общински жилища, намиращи се южно от блоковете „ТИЧА“, „СИЛИСТРА“ и „МАРИЦА“ в посока бул. „БЪЛГАРИЯ“.

Ежедневието на живеещите в близост граждани, е съпътствано от силната и постоянна музика, носеща се от мощни тонколони, а понякога изпълнявана и от живи цигански оркестри. Пространството пред къщите е заградено от наемателите им и често е място за провеждане на неколкодневни цигански тържества. Живеещите в близост русенци са принудени да слушат непрестанно ориенталска музика.

По време на въпросните тържества, улицата пред общинските къщи бива блокирана от скъпи автомобили, собственост на живущите там или на техните гости.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари