Откриват 62-ото издание на „Мартенски музикални дни” на 16 март

3
Програма на фестивала, който ще събере артисти, ансамбли и оркестри от 10 страни на Европа и света
Програма на фестивала, който ще събере артисти, ансамбли и оркестри от 10 страни на Европа и света

Програма на фестивала, който ще събере артисти, ансамбли и оркестри от 10 страни на Европа и света

62-ото издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” в Русе ще се проведе от 16 март до 2 април 2023 г. Програмата му вече е публикувана на сайта на фестивала, който ще събере артисти, ансамбли и оркестри от 10 страни на Европа и света, сред които Германия, Франция, Италия, Великобритания, Украйна, Люксембург, Румъния, Израел, Полша и България.

С предстоящото издание на фестивала за първи път на българска сцена ще излязат именити изпълнители като елитния френски струнен квартет „Ѐbѐnе”, считан за един от най-добрите струнни квартети в света, уникалния британски вокален ансамбъл „The Queen Six“, младите и извънредно надарени европейски артисти Леонард Елшенбройх и Алексей Гринюк, известната полска флейтистка Ядвига Котновска и един от най-търсените френски китаристи днес Еманюел Росфелдер. Тук следва да прибавим и атрактивния румънски ансамбъл “Violoncelissimo” с проекта From Baroque to Rock, Люксембургския ансамбъл “Ars Nova Lux“ с проекта Jazz Inspired, информира Русе Медиа.

Сред българските изпълнители са диригентите Емил Табаков, Павел Балев, Пламен Джуров и знаменитите български инструменталисти, представящи българската култура по света, като Светлин Русев, Минчо Минчев, Людмил Ангелов, Александър Хинчев, Лия Петрова, Мартин Цонев и световноизвестния български баритон Кирил Манолов.

Особено силна е селекцията на оркестровите програми с участието на елитни и водещи български оркестри като Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Русенския фестивален оркестър, Русенска филхармония, Ансамбъл „Софийски солисти“ и държавните оперни театри на Русе и Пловдив.

Репертоарната листа на фестивала е доминирана от разнообразни и особено атрактивни програми, част от които са свързани с ключови за музиката годишнини като К. Джезуалдо, Й. Брамс, С. Рахманинов, С. Прокофиев, В. Лютославски, Д. Лигети, Л. Бърнстейн, Л. Николов и П. Хаджиев.

Програмата на фестивала предлага и интересни съпътстващи събития. Можете да я видите ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    11
    До Замислен
    И аз не искам да плащам здравното осигуряване на бай Юмер, който заради ниска здравна култра на 40 години е с диабет, подагра и атеросклероза, ама това се нарича солидарно общество. Трябва не само културните да търпят некултурните, а и обратното.
  • 4
    10
    Х-тра
    Нашата опера помни и от добри дни. Политиците се менят и изменят, а класикатата остава.
  • -1
    9
    Замислен
    И пак стигаме до деликатния момент, защо бай Юмер от Якоруда трябва да плаща за някакъв фестивал в Русе, както и да покрива многомилионните загуби на русенската опера. Хайде, да не са цените на ЛаСкала, но сложи едни 100 евро за билет, та поне разходите да се покрият. Истинският ценител на този жанр ще ги даде. Иначе стигаме до момента /както някой спомена/, че всъщност вършим социална дейност.
  • 6
    8
    Около
    Не са публикувани цените все още, но ще са около 20 , 25 лева.
  • 6
    7
    Mer
    Да,напишете цени,добре е да се знае!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари