10-годишно момче дирижира оркестъра на Русенската опера

3
"Не е лесно", каза Борислав Михайлов
"Не е лесно", каза Борислав Михайлов Снимка: БТА

"Не е лесно", каза Борислав Михайлов

С инициативата "Русе дирижира Операта" в крайдунавския град бе отбелязан Международният ден на музиката - 1 октомври. Събитието се проведе пред Доходното здание.

Всеки желаещ можеше да застане на пулта и да дирижира оркестъра на Русенската опера. Сред тях бе и 10-годишният Борислав Михайлов.

"Оркестърът не се дирижира лесно. Обичам да слушам класическа музика", каза момчето.

Изпълнени бяха 10 произведения от композитори като Моцарт, Йохан Щраус, Шостакович, Брамс.

Основоположник на инициативата е главният диригент на Държавната опера в Русе Димитър Косев.

"Изключително важно е нашият културен институт да излезе и да бъде до хората. Така стопяваме този лед, тази стигма, че операта е трудно за разбиране изкуство, че симфоничните оркестри не са за всеки, което не е вярно. С инициативата показваме, че ние и публиката сме неразделни", каза за БТА той.

По думите му диригентът трябва да притежава няколко качества - да бъде добър човек, да е изключителен психолог и да има чувство за отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари