Русе е сред най-шумните градове в страната

7
Според изследване на РЗИ най-силен е транспортният шум
Според изследване на РЗИ най-силен е транспортният шум Снимка: БНТ

Според изследване на РЗИ най-силен е транспортният шум

Русе е един от най-шумните градове в страната. Според изследване на РЗИ най-силен е транспортният шум. Замерванията по всички главни артерии отчитат превишаване на нормите. Освен на увеличаващия се брой автомобили, силният шум се дължи и на ремонтите по улиците, заради които движението се пренасочва и се увеличава трафикът.

От регионалната здравна инспекция измерват силата на шума от автомобилния трафик в 30 пункта в града. Един от тях е улица „Николаевска“.

"В момента измерената стойност за изминалото време е 69,4 децибела, което е превишение с 9,4 децибела на нормата, която за дневния период е 60 децибела“, отчита инж. Михаил Стоянов – ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания“ в РЗИ-Русе, предава БНТ.

Най-потърпевши от автомобилния шум са хората, които живеят близо до улиците с интензивен трафик.

Експертите от здравната инспекция правят измервания сутрин, обед и вечер в най-натоварените часове и от средната стойност преценяват има ли превишение на нормата.

"Средното превишение, бих казал, че е между 8 и 10 децибела по всички улици с по-интензивно движение. Значи може да се каже, че е в нормите само по тихите квартални улички, където няма такова движение", казва инж. Михаил Стоянов – ст. експерт в отдел „Лабораторни изследвания“ в РЗИ-Русе.

Смущаващи слуха на гражданите са и шумните машини по улиците, които се ремонтират.

Здравните инспектори информират всяка година общината за отчетените стойности и отправят препоръки за намаляване на градския шум. Сред тях са промяна на организацията на движение или залесяване, което би намалило нивото му с около 25 децибела

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    11
    F-off
    Хора наричащи се "мотористи", които всъщност са ТЕРОРИСТИ!!! Ето ви един от генераторите на шум!!! Втори, всички псевдобегачки," с кихащи" blow-off-и на всякакви кочини. Пърдящи мисфайъри след изключване от скорост, накрая на "състезателната" отсечка, пак на подобни кочини... Е какво да имаме накрая, като съберем горното?!?!
  • 4
    10
    до 9
    О Боже! може ли да има толкова заблудени екземпляри? Дизелите били по-чисти от бензиновите! За стехиометрично отношение да си чувал. Един изправен бензинов инжекцион се старае да изгаря бензина в такова отношение с кислорода, че да не образува нито въглероден моноокис нито азотен окис (и двата са тиксични). А в същото време един дизел започва да пуши много преди да стигне стехиометрично отношение. Обикновено работят с много бедна смес, която води до огромни количества NOx. За'тва всеки съвременен дизел (разбирай поне последните 25 години) е снабден със рециркулационен байпас на изгорелите газове - EGR, освен специалния си катализатор. Обаче първата работа на един горд собственик на дизел нов внос в България каква е? Да се изолира/премахне и т.н. този EGR (и проклетия запушен катализатор). Да може да диша двигателя по-леко. Те ония инженери у завода, какво им разбира главата. Отделно от това и да не отделя NOx самото дизелово гориво е населено с такива микро-„нутриенти“, че изгорелите му газове се категоризират като канцероген от 1-ва категория заедно с азбеста и плутония. За да се ограничи влиянието на фините прахови частици (това е толкова ситен прах, че неговите частици се носят из въздуха понякога повече от седмица след като са произведени и съответно ние говедата ги вдишваме с пълни гърди) още по-новите дизеляци се снабдяват с DPF (филтър за такива фини сажди) . Какво първо прави гордия собственик на употребяван немски дизел? Вече знаете. Двигателят да диша по-леко. Той е по-важен от здравето на децата му. Сабине Хосенфелдер (Sabine Hossenfelder) в едно от нейните видеа казва, че изгорелите газове от дизеловото гориво са 100 пъти по-вредни от бензиновите. Направо не можах да повярвам германец да твърди подобно нещо. При това става дума за дизелови двигатели „покриващи“ съвременните екологични норми, а не за побългарен дизел нов внос. Впрочем, както много хора (но явно не всички) се убедиха преди години един нов немски дизел (ФауВе, намигам ти) не може още като излезе от завода да покрие съвременни еко-норми, като Евро 5 или Евро 6, и се налага софтуерът да „мами“ измервателната апаратура, а иначе емисиите му достигат 20 пъти над позволените норми. Но почакайте! Един ден тази нафтова печка ще попадне в България.
  • -5
    9
    до гражданин
    Какво искаш да кажеш, че някой кара с безплатна нафта ли ? И освен това дизелите замърсяват по-малко от бензиновите. С шума положението е същото.
  • 3
    8
    гражданин
    Най-гадни са дизелджиите , които с часове стоят в колата на едно място с работещ двигател. Те вероятно са си платили нафтата , но това е най-безсмислено хабене на ресурс при което се замърсява въздуха и ефира. В някой страни има санкции за това.
  • 3
    7
    злобар
    Трябва да се забранят звучните пръдни !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари