Русе е на ръба на здравна криза заради недостиг на персонал

3
Медиците са изморени много, а народът не разбира, че трябва да се ваксинира", заяви шефът на РЗИ д-р Искра Генева
Медиците са изморени много, а народът не разбира, че трябва да се ваксинира", заяви шефът на РЗИ д-р Искра Генева Снимка: БНТ

Медиците са изморени много, а народът не разбира, че трябва да се ваксинира", заяви шефът на РЗИ д-р Искра Генева

Общините Русе, Бяла и Ценово вече са в тъмночервената зона. На болнично лечение към момента в областта се намират 283 души, като 56 от тях са в реанимация. Сред хоспитализираните има и един ваксиниран пациент. Свободните легла са 61, от които интензивните са 10.

Натовареността в последните 2 седмици е нараснала. Ако е необходимо, леглата за пациенти с коронавирус в русенските болници още могат да се увеличат, но тогава вече идва проблемът с персонала.

"Увеличаването на леглата не значи почти нищо, само териториално разпределение, но много е неприятно, че имаме недостиг на специалисти, които да работят. На медицински специалисти, на средни кадри. Имаме недостиг на инфекционисти, недостиг на анестезиолози, колегите са изморени много, а народът не разбира, че трябва да се ваксинира", обясни пред БНТ д-р Искра Генева и.д. директор на РЗИ - Русе.

От РЗИ Русе отчитат висока смъртност от ковид в двете големи болници в Русе. И са направили анализ, който показал, че пациентите отиват в болниците вече в много тежко състояние. Повече от тях били и без ваксина. Отчитат още, че от началото на кампанията за имунизация е починал един ваксиниран.

"Хората, които идват, са вече в последен стадий. 50% от болните, които са влезли с заразяване, още на 24-я час те отиват в реанимация", обясни д-р Искра Генева и.д. директор на РЗИ - Русе.

От РЗИ смятат да се обърнат към медицинските специалисти към училищата, докато учениците са на онлайн режим, да помагат на персонала в болниците.

"В момента имаме все още 3 легла свободни в интензивен сектор, но там проблемът е друг. Легла ще се намерят, ще преобразуваме от други отделени, дори апаратурата не е толкова голям проблем, защото всъщност касае единствено пари проблемът е , че ние за два дена не можем да произведем анестезиолози и реанимационни сестри", заяви Алисе Муртезова адм. директор на УМБАЛ "Медика", Русе.

По думите ѝ трябва да се спазват мерките, за да се намали натискът именно над тези отделения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари