Румен Радев: Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела

1
В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен, каза президентът
В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен, каза президентът Снимка: Румен Радев / Facebook

В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен, каза президентът

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Официалната церемония по почит към Апостола се провежда на Паметника на Апостола в центъра на столицата.

След като на 27 декември 1872 г. той е заловен при Къкринското ханче до Ловеч, а след това отведен в Търново, на 18 февруари 1873 г. Левски е обесен в покрайнините на София близо до днешния паметник, издигнат в негова чест през 1895 г.

"Изправяме се отново край лобното място на Апостола, за да почетем безсмъртното му дело и заветите му към поколенията. Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в очи със своя народ, Левски спечели най-важната си битка за свобода: положи здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, но за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 г. след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя огромен морален заряд, в който откриваме нашия общ морален дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше излишно, но навсякъде го слушаха притихнали, защото думите му бяха истински, силни и разбуждащи. Понякога горчиви, но винаги необходими - и тогава, и сега. Защото всяко поколение води своята борба за справедливост."

Това каза президентът Румен Радев в словото си по време на официалната церемония.

"В оскотялото ни време на ротации на принципи и ценности, сред брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват идеалите на Левски тихо и упорито, и именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които в амбициите си да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела", каза още президентът в словото си.

"Пред 151 г. тук губи живота си Апостола на свободата Васил Левски, за да превърне в безсмъртен идеал за България идеалът за чиста и свята република".

Това заяви кметът на Столична община Васил Терзиев.

"Преди век и половина Васил Левски казва, че днешният век е век на свободата. Свободата започна тогава, когато живеем думите на Апостола", каза Терзиев. Той подчерта, че зависи от всеки един от нас и всички ние трябва да продължим делото на Апостола всеки един ден, както и да бъдем граждани, които се гордеят с историята и работим за бъдещето. "Васил Левски е образ на обединение", категоричен е кметът на Столична община.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    1 и 2
    Блядовска измет са двете майки дето са ви възпитавали. Педерастки нищожества. Заминавайте на запад да лижете педерастки гъзове. Тук е място за истински Българи.
  • 0
    2
    Йордан Петров
    Стръмният и труден път на Левски ни го направиха блядовете и техните слуги като Радев, Костадинов, Нинова, Борисов, Пенчо Милков и останалата русоидна измет в България.
  • 4
    1
    Българин
    Пътят на Левски е бил прекършен от руZZшлямеца граф Игнатиев, кумуняго! Същите тези на които се дупите червените гниди и предавате България! Марш към Сибир, боклуци кумунярски безродни!!! Отивайте при късокракия убиец на Апостола Навални!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари