Румен Радев: Само сплотени можем да съхраним България, която Дяконът ни завеща!

0
Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава
Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава Видео: БНТ

Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава

"Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 г. България преживя много – възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Васил Левски остана свята, а словата му надживяха епохите."

Това каза президентът Румен Радев в тържественото си слово пред паметника на Васил Левски на церемонията по повод 150-годишнината от гибелта на Апостола.

Чистата и свята република е далеч, но братството нерядко се проявява, допълни държавният глава.

Публикуваме цялото слово на държавния глава:

Скъпи съотечественици,

Точно век и половина ни делят от деня, в който Апостолът на българската свобода бе обесен. За тези 150 години България преживя много: възход, терор, триумфи и крушения, но почитта на българите към Левски остана свята, а словата му надживяха епохите.

„С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите“, казва Дяконът. И ние вървим, падаме, ставаме, търсим посоката, но не бива да губим кураж. Чистата и святата република е далеч. Но братството нерядко се проявява. Когато българите протегнахме ръка на пострадалите в Турция и Сирия, ние бяхме достойни за братското кредо на Апостола.

Да, стихиите на днешното време са опустошителни, те нас обръщат, но ние имаме силите да ги надмогнем. Хиляди българи с честен труд и достойно поведение обръщат времето, според великите думи на Левски. Правят го смирено, ден след ден. Само с разум и солидарност можем да преведем страната през пожара на войната и кризите. Да я спасим от онези, които търгуват с интересите и достойнството й. Само сплотени под трибагреника можем да съхраним България, която Дяконът и възрожденците възкресиха и ни завещаха. Защото, както пише Левски, “всичко се състои в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия". Вярвал го е в робски години. То е вярно и днес.

Поклон пред паметта на Апостола!

Да живее България!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    до 3-тия лизач
    бЕгай от тук, тролче жалко
  • -2
    3
    Киро
    Импийчмънт за този руски радиоактивен материал.
  • 8
    2
    българин
    Някой раздели снопа пръчки и си ги чупи една по една, една по една.....
  • 8
    1
    русенец
    Че остана ли нещо за съхраняваме в Булгаристан, бе Румба? Разпарчедисахте я, разпродадохте я, предадохте я!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари