Румен Радев: България и Гърция могат да отключат потенциала на икономиките си само обединени

0
Президентът подчерта, че двете страни споделят стратегическо партньорство, което има важно значение за сигурността, стабилността и перспективите за развитие на региона
Президентът подчерта, че двете страни споделят стратегическо партньорство, което има важно значение за сигурността, стабилността и перспективите за развитие на региона Снимка: Прессекретариат на президентството

Войната на Русия срещу Украйна е световен икономически сблъсък, всеки ден от нея застрашава мира и сигурността в света и възможно най-скоро трябва да бъде намерена възможност за прекратяване на военните действия, посочи държавният глава

"България и Гърция могат да отключат потенциала на своите икономики само с обединени усилия. Най-важното е, че започнахме заедно да мислим и планираме бъдещето на нашия регион." Това заяви днес президентът Румен Радев в рамките на участието си в Делфийския икономически форум. Ежегодното събитие събира държавни и правителствени ръководители, представители на неправителствени организации и на бизнеса, които разменят позиции и обсъждат перспективите за икономическото развитие и насърчаване на конкурентоспособността, съобщиха от прессекретариата на президентството.

Румен Радев подчерта, че България и Гърция споделят стратегическо партньорство, което има важно значение за сигурността, стабилността и перспективите за развитие на региона. Двустранните споразумения в енергетиката, транспорта и икономиката надхвърлят измеренията на сътрудничеството между двете държави и създават нова визия за свързаността помежду ни и в региона на Централна и Източна Европа. Идеята да отстояваме заедно своите интереси превърна България в уважаван и търсен партньор, заяви Румен Радев.

Президентът открои действията на България и Гърция за развитие на коридорите за пренос на електроенергия, транспортните връзки между Егейско и Черно море, елемент от които е предстоящото подписване на меморандум за развитието на транспортната връзка между пристанище Варна и пристанище Кавала, които ще повишат сигурността на доставките за региона.

Държавният глава отново напомни, че устойчивото развитие на Югоизточна Европа зависи от сигурността и надеждността на доставките на енергийни ресурси. Важно значение в тази насока ще имат изграждането на петролопровода от Александруполис до Бургас, както и реализирането на проекта за петролопровод с финансовата подкрепа на НАТО, който да свърже Гърция, България и Румъния. Регионалната енергийна, транспортна и дигитална свързаност е от ключово значение за насърчаване на икономическия обмен и качественото подобряване на инвестиционния климат, заяви още Румен Радев. Във връзка с това президентът открои действията на служебното правителство, което въпреки кризата, е успяло да създаде условия за париране на инфлацията, увеличаване на индустриалното производство и на износа.

Войната на Русия срещу Украйна и прекъснатите вериги на доставки открояват още по-силно значението на сътрудничеството, солидарността и устойчивостта както в ЕС, така и в нашия регион, подчерта държавният глава. Румен Радев посочи, че войната вече се е превърнала и в световен икономически сблъсък и всеки ден от нея застрашава мира и сигурността в света, и изрази надежда най-скоро да бъде намерена възможност за прекратяване на военните действия и намирането на дипломатическо решение. Войната руши също така международната архитектура на сигурността и поставя въпроса за нейното изграждане след края на военните действия. Кои ще спечелят и загубят от войната се превръща в съществен въпрос и в разговора за преодоляване на огромните последици за икономиките и социалните системи на редица страни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Бай Чеп
    Гледай го фатмака тъп! Взе да ходи и даръси глупости като Тиквата и Плювналиев. Нали имаше много газ? Къде са дългосрочните договори? Май продължаваме със 70% процента руска газ през посредници. Като минат изборите в Турция, иди там, удари една шпакла, че от тях зависим!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари