Румънските учени очакват голямо земетресение, което ще срути стотици панелки в България и Румъния

3
Очаква се трус над 8 по Рихтер да се събуди на север от България
Очаква се трус над 8 по Рихтер да се събуди на север от България

Румънските учени чакат земетресение във Вранча, което може да е пагубно и за България. Очаква се трус над 8 по Рихтер да се събуди на север от страната ни, като според експертите ще има стотици срутени панелки.

В Румъния дори вече се взимат мерки за укрепване на сградите, което е много трудно, защото подобно на нас в северната ни съседка строителството също доминира с панел и налят бетон.

Местните учени не знаят кога ще е точно труса, но отчитат все по-често клатушкане на Вранча.

Припомняме, че при земетръса от 1977 година в същия район и ние дадохме жертви.

Земетресението тогава бе е с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е в Източните Карпати, Окръг Вранча. Хипоцентърът се намираше на дълбочина 94 км. Жертвите бяха над 1600 души, повечето от тях в Букурещ.

От БАН са категорични, че не трябва да се притесняваме и едва ли такава стихия ще се случи. Според проф. Емил Ботев по време на предишното пагубно земетресение във Вранча ние сме дали жертви само защото не сме спазвали правилата и под блоковете по незаконен начин се направили дискотеки.

Факт е обаче, че за разлика от северните ни съседи, у нас не се прави в момента нищо, да се заздравят старите и пропукани панелки.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари