47 години от разрушителното земетресение, взело жертви в Свищов

0

Земетресението на 4 март 1977 г. - 55 секунди, които и десетилетия по-късно не могат да бъдат забравени

Вечерта на 4 март 1977 г. в Румъния е регистрирано земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в окръг Вранча, в Източните Карпати, на дълбочина 94 километра. То засяга сериозно и България. Земетресението продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в почти целия балкански регион. В Румъния загиват 1578 души, от които 1424 в Букурещ. Броят на ранените достига 11 300 души, 32 900 сгради са силно разрушени или унищожени, а около 35 000 семейства остават без подслон. Икономическите загуби възлизат на близо 2 млрд. долара.

В България има пострадали сгради и инфраструктура в много крайдунавски градове, както и в други селища на страната, но най-засегнат е Свищов, където се срутват осеметажен блок и общежитието на химическия комбинат "Свилоза" и загиват повече от 100 души. При спасителната акция в града са извадени живи под отломките 31 души.

Архивите на БТА дават представа за ситуацията и последиците от труса в страната ни. Информациите са публикувани в бюлетините “Вътрешна информация” и в секретните приложения на агенцията:

Земетресение в България

София, 4 март 1977 г. /БТА/ Земетресение от 5-6 степен по скалата на Медведев - Шпонхойер - Карник бе зарегистрирано от Софийската сеизмична станция в 21 часа и 24 минути днес. Епицентърът на земетресението е извън пределите на България. Български сеизмолози предполагат, че той се намира в Румъния. Земетресението е усетено в Толбухин (дн. Добрич - бел. ред.), Варна, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Бургас, Благоевград, Кюстендил и други градове на страната. Сведения за човешки жертви и материални щети няма. Земетресението е усетено в значителна част от Европа.

***

Щетите, нанесени от земетресението, и мерките за тяхното отстраняване

София, 5 март 1977 г. /БТА/ Въз основа на официални източници снощното земетресение е с епицентър около 100 км североизточно от Букурещ в планината Вранча. У нас земетресението е почувствано в цялата страна, в различна степен за отделните градове, селища и райони.

Според съобщението на Софийската сеизмична станция, земетресението е от 5-6 степен по скалата на Медведев - Шпонхойер - Карник.

В различни градове и селища са нанесени значителни материални щети. Съборени и повредени са жилищни, стопански и учебни сгради, фабрични комини, повредени са електропреносна мрежа, телевизионни съоръжения, съобщителна техника и др. Временно на някои места са прекъснати електроснабдяването, водоснабдяването и телефонните връзки. Поради сериозните аварии в редица предприятия временно бе преустановена производствената дейност.

От предварителните данни е установено, че в цялата страна има убити 20 и 165 ранени, напълно са разрушени около 60 сгради.

Най-силно е почувствано земетресението в крайдунавските градове Свищов, Русе и др.

В Свищов напълно са разрушени общежитие на химкомбината “Свилоза" и един жилищен блок. Сериозно са пострадали и други жилищни и учебни сгради. Веднага са започнати спасителни операции, в които участват военни поделения, милиция и граждани. Още през нощта е оказана помощ на пострадалите.

Тази сутрин на всички бе осигурена храна, дрехи и подслон. Досега е установено, че в града има 13 убити и 30 ранени. Разчистването на развалините и спасителните операции продължава усилено.

Мерки за отстраняване на нанесените щети се предприемат и във всички, в една или друга степен, пострадали градове и селища на страната. За целта са изградени окръжни и градски щабове.

За отстраняване последиците от земетресението и оказване бърза оперативна помощ на пострадалите райони е назначена правителствена комисия в състав: председател - Сава Дълбоков, зам.-председател на Министерския съвет и министър на снабдяването и държавните резерви, и членове: Димитър Стоянов - министър на вътрешните работи, Ангел Тодоров - министър на народното здраве; Цачо Цачев - заместник-министър на строежите и архитектурата и Димитър Туджаров - заместник-председател на Комитета за държавният народен контрол. Министерският съвет утвърди постановление за оказване помощ на пострадалите и реда и начина за отстраняване на щетите.

На следващия ден са публикувани още подробности за разрушителното земетресение и за мерките за възстановяване на засегнатите места:

София, 6 март 1977 г. /БТА/ Степента на земетресението у нас по 12-степенната скала на Медведев - Шпонхойер - Карник е била следната: Свищов и Никопол - 7-8 степен; Русе - 7 степен; Разград - 6-7 степен; Велико Търново, Севлиево, Толбухин, Тетевен, Каварна - 6 степен; Плевен, София - 5-6 степен; Сливен, Айтос, Пловдив, Мирково - 5 степен; Ивайловград и югозападната част на страната - 4 степен.

***

Бързи мерки за възстановяване на щетите от земетресението

София, 6 март 1977 г. /БТА/ В районите, засегнати от земетресението на 4 март, се вземат бързи и енергични мерки за оказване помощ на пострадалите и за възстановяване на щетите.

Тази вечер се състоя поредното заседание на правителствената комисия за отстраняване на последиците от земетресението и за оказване на бърза оперативна помощ на пострадалите райони. Както бе съобщено на репортер на БТА в резултат на земетресението в страната са нанесени щети на жилищни сгради, обществени, културни и други постройки, на училища и детски заведения, както и на отделни заводи, селскостопански сгради, пристанищни съоръжения и др.

Най-много пострадал е град Свищов, където степента на земетресението бе осма по 12-степенната скала. Освен изцяло събореният осеметажен жилищен блок, общежитието на работници от химическия комбинат “Свилоза" и административната пететажна ограда на “Рудметал", са съборени централният купол на Икономическия техникум и част от покрива на старинната църква. Пукнатини има на много сгради. С помощта на военни от народната армия, поделения на народната милиция, на строителни войски, медицински екипи и специалисти, веднага след земетресението е започнало разчистване и борба за спасяване на пострадалите при срутването на жилищните сгради.

От извадените до вечерта на 6 март 31 души са живи и са на лечение в болници в София, Плевен, Велико Търново и Горна Оряховица, а 26 са загинали. Разчистването продължава. Семействата от жилищата с по-големи пропуквания са настанени в други сгради. Комисии преглеждат най-внимателно всички сгради в града. (...)

В Свищов е осигурена доставка на хранителни продукти и строителни материали.

Според получените данни повреди има и в промишлени предприятия в Никопол, Разград, Девня, Русе, в Силистренски окръг, които своевременно са отстранени. В редица градове и села в Северна България има пропуквания на сградите, срутени са къщи, магазини, училища и детски заведения.

Правителствената комисия постоянно поддържа връзка с окръжните градове. В изпълнение на постановлението на Министерския съвет се организира изпращане на специалисти и на материали за възстановяване на щетите. Комисии от архитекти и инженери преглеждат сградите, за да установят годността им и за да набележат мерките, които трябва да се вземат.

Останалите без жилища семейства са настанени в сгради на оборотния жилищен фонд, в хотели и обществени сгради. Организират се възстановителни работи в засегнатите постройки.

При спасителните работи в Свищов и на други места в страната поделенията на БНА (Българската народна армия - бел. ред.), на народната милиция и на строителни войски, както и доброволните отряди на трудещите се вземат спешни мерки за осигуряване на реда, за оказване помощ на пострадалите и за ремонт на засегнатите жилища. За спасяване живота на пострадалите в Свищов работят медицински екипи от града, Плевен, Велико Търново, София и Горна Оряховица.

Благодарение на взетите мерки положението в засегнатите райони е нормализирано.

***

Съобщение на правителствената комисия за отстраняване на последиците от земетресението на 4 март 1977 година

София, 7 март 1977 г. /БТА/ Както е известно, станалото у нас на 4 март в 21,24 ч. земетресение с епицентър в Румъния, засегна значително и нашата страна, особено Северна България и преди всичко редица крайдунавски градове.

Силата на земетресението по 12-степенната скала в някои райони като Свищов е била 8-ма степен, в Никопол и Русе - 7-ма степен, което предизвика разрушаването на жилищни, обществени и други постройки, на промишлени и селскостопански обекти, съоръжения и др.

Незабавно след земетресението Министерският съвет назначи правителствена комисия и прие специално постановление за оказване на спешна помощ на пострадалите и за възстановяване на нанесените щети. Навсякъде в страната бяха създадени комисии от специалисти, които преглеждат пострадалите обекти и приемат незабавни мерки за възстановяване на пострадалите жилищни и други сгради.

Досега е установено, че са загинали от затрупване 83 души, от които 80 души - в Свищов. В неизвестност в Свищов са още около 50 души, главно поради това, че не е завършило разчистването на съборените сгради. Очаква се жертвите да бъдат над 130 души. В пострадалите райони са ранени над 140 души.

Трябва да се отбележи, че органите на Министерството на народното здраве в Свищов, Велико Търново, Плевен и в други градове, както и служителите на министерството оказват бърза и добре организирана медицинска помощ, борейки се за спасяването на всеки човешки живот. Войскови поделения, органи на МВР, специалисти, строители и граждани от Свищов и другите пострадали райони работят денонощно за разчистване на развалините за спасяване на оцелелите и за оказване помощ на пострадалите.

В резултат на земетресението са разрушени 355 жилищни сгради, а 4463 са значително повредени. Това наложи да се вземат бързи мерки за настаняване на останалите без подслон граждани, като им се осигурят необходимите хранителни продукти, медицинска и друга помощ. Същевременно Министерският съвет реши да се изградят 50 апартамента в Свищов, да се доставят 20 временни жилищни постройки, да се разреши с предимство предоставянето на пострадалите на апартаменти от новостроящите се жилищни блокове. Решено бе да се насочат допълнително специалисти, работна сила и материали, за бързото преодоляване на последствията от земетресението. На гражданите, чиито къщи са разрушени, ще бъдат предоставени парична помощ, строителни материали и други средства за построяване на нови жилища.

От земетресението са разрушени пет училища и 50 са значително повредени; повредени са 30 детски дома; разрушени са 21 и са повредени 35 административни и търговски сгради и магазини. Взети са мерки за прехвърляне на учениците в други училища, за да не спира учебният процес. Ще се ускорят и възстановителните работи на детските домове, за да бъдат децата отново настанени в тях.

Уточнени са и новите работни места на служителите от разрушените административни и други сгради, за да не се нарушава нормалното функциониране на административната, търговската и друга дейност.

Земетресението причини сериозни щети и на редица промишлени предприятия. Тежко пострада химическият комбинат “Свилоза“, където бе срутен покривът на целулозния завод, значителни повреди бяха нанесени на ТЕЦ и пострадаха много съоръжения и машини. В завода за стоманенобетонови изделия “Георги Терзиев" в Свищов бяха повредени редица производствени помещения. Сериозни щети бяха нанесени на някои заводи в Никопол, на заводите за антибиотици и стъкло в Разград, на предприятия в Русе, Девня и други. В тях има частични срутвания на стени, повреди на инсталации и съоръжения. Заслужава да се отбележи, че ръководствата и колективите взеха незабавни мерки и на повечето места производственият процес е вече възстановен.

В химическия комбинат “Свилоза” в Свищов са създадени групи от специалисти от София и града, които започнаха незабавна работа за преодоляване на тежките последици от земетресението. Полагат се усилия в близките няколко седмици комбинатът отново да поднови производствената си дейност. Същите мерки са взети и в завода за стоманено бетонови изделия “Георги Терзиев” в Свищов.

В Русе, Свищов и в други крайдунавски градове има напукване на пристанищните кейове и някои кранове са излезли от строя.

Вследствие на земетресението бяха разрушени 33 и повредени 34 селскостопански сгради. За кратко време излязоха от експлоатация и два фуражни завода. Вземат се необходимите мерки за подслоняване и изхранване на селскостопанските животни от засегнатите обекти.

Министерствата и други централни ведомства заедно с окръжните народни съвети трябва да продължат усилията за възстановяване на щетите от земетресението в максимално кратки срокове.

Правителствената комисия счита за целесъобразно трудовите колективи в страната да подемат масово съревнование за изпълнение и преизпълнение на плановете и за бързо компенсиране на загубите, причинени от земетресението. За да се подпомогнат пострадалите от земетресението райони и да се преодолеят нанесените щети, Министерският съвет реши три от почивните дни до края на месец март да бъдат редовни работни дни за всички работници и служители на петдневна работна седмица.

Дълг на всички български граждани е с активната си дейност за срочно и качествено изпълнение на възложените задачи да допринесат за най-бързото преодоляване на големите затруднения, причинени от земетресението, изпълнение на задачите, поставени от Единадесетия конгрес на Българската комунистическа партия.

***

В бюлетина “Вътрешна информация” се разказва за предприетите мерки:

Бързо възстановяване на щетите

Разград, 8 март 1977 Г. /БТА/ Окръжният оперативен щаб взе бързи мерки за възстановяване на щетите от земетресението, бригадири от предприятията поставят стъкла, ремонтират врати и прозорци.

Възстановяването на сградите в селата се извършва от аграрно-промишлените комплекси, а в градовете от строително-монтажния комбинат. Разпределени са наличните сили и ресурси за по-бързо нормализиране на стопанската дейност. Заводът за антибиотици, завод “Дянко Стефанов" вече работят с пълен капацитет. За Свищов и други градове е изпратено около 30 000 квадрата стъкло. Работническите колективи от Разград, Кубрат, Исперих ще работят и през съботния ден, за да бъде изпълнен тримесечния план.

С участието на министъра на народното здраве Ангел Тодоров бяха приети мерки за възстановяване на пострадалите детски градини, училища и болнични заведения. Осигурени са достатъчно хранителни продукти.

***

Силистра, 8 март 1977 г. /БТА/ Четвърто денонощие в градовете и селата на силистренски окръг продължава възстановяването на щетите от земетресението на 4 март.

В окръжния център вече са отстранени по-малките повреди на обществените и стопански сгради. Поправени са всички витрини на административните и търговски сгради, организирано е снабдяването на населението с цимент, тухли и други строителни материали.

В хотелите на Силистра и в съседни селища са настанени пострадалите семейства от град Дулово и селата Брадвари и Чернолик. Аварийните строителни групи продължават ремонта на пострадалите жилища, на детските заведения и училищата.

Без нито час почивка група монтажници отстранява повредите на фуражния завод в Дулово.

***

Учебните занятия продължават нормално

Плевен, 8 март 1977 Г. /БТА/ В плевенски окръг са пострадали от земетресението 20 училища, но въпреки това, учебните занятия продължават нормално. С предимство се ремонтират бързо училищата в град Левски, в селата Пордим, Одърне и Обнова. Повече време е необходимо за поправка на училищата в селата Деков и Стежерово, където вторите етажи са повредени значително.

Напълно необитаеми са училището в село Загражден, детските градини в Никопол и Долна Митрополия. Децата от Загражден пътуват и учат в съседното село Дъбован.

***

Свищов след земетресението

Свищов, 8 март 1977 г. /БТА/ В най-пострадалия български град животът се нормализира. Усилено продължават работите по възстановяване на щетите, нанесени от земетресението. Войскови поделения, органи на МВР, части на гражданската отбрана и специалисти разчистват разрушенията около жилищния блок и общежитието на химкомбинат “Свилоза”.

Спасителните работи продължават денонощно, но въпреки това все още не могат да бъдат разчистени окончателно местата на срутванията. На пострадалите бе оказана незабавна медицинска помощ. Изключително самоотвержено се трудят завеждащият сектор “Спешна хирургия” при Първостепенна окръжна болница - Велико Търново д-р Симеон Даалиев, реаниматорите д-р Русев и д-р Филипов, както и пристигналите от института “Пирогов” в столицата проф. Георги Саев, д-р Димитър Янчулев. Няколко пъти те влизаха в подземните входове на събореното общежитие и рискувайки живота си спасиха няколко души.

Безпримерен героизъм при спасяването на хората от жилищния блок проявиха майор Цветан Минков от районно управление на МВР в Свищов, шофьорът на самосвал БТ 15-17 Ахмед Кязимов, монтьорът от химкомбината Петър Дамянов, които извадиха живи няколко души.

Спасените 31 души са настанени в “Пирогов" - София, в болниците в Плевен и Велико Търново, Горна Оряховица. Няма опасност за техния живот.

Както вече съобщихме, в града не работят химкомбинатът ”Свилоза”, консервният комбинат “Република”, заводът за стоманенобетонни изделия “Георги Терзиев" и други. Силно пострадали са Икономическият техникум, катедралната църква, строена от Кольо Фичето, сградата на ГНС, училище “Димитър Благоев" и други. Около една трета от жилищния фонд е неизползваем.

Въпреки сериозните щети, атмосферата в града е спокойна. Днес се явиха на работа хиляди хора, магазините и ресторантите работят, снабдяването на населението със стоки е ритмично.

Жителите на града от пострадалите райони са настанени в квартири, осигурени са храна, облекло, медикаменти. На всички места се вземат спешни мерки за нормализиране на производствения процес.

Днес преди обед започна разчистването и на някои от разрушените сгради, училища, културни паметници.

***

Пълна мобилизация за възстановяване на щетите

Оряхово, 9 март 1977 г. /БТА/ Оряхово е най-пострадалият град във врачански окръг. Останалите без подслон 138 семейства се настаняват в апартаменти в Козлодуй, други - в квартал “Селановци", а трети - по квартали в града. За бързо възстановяване на пострадалите жилищни и обществени сгради вече бяха доставени значителни количества цимент, но са нужни тухли и цигли.

Решено е да се ускори изграждането на нови жилища. До края на годината ще бъдат завършени два жилищни блока с 50 апартамента, а в най-скоро време ще бъдат доставени 20 временни жилищни постройки.

***

Русе, 9 март 1977 г. /БТА/ Населението от окръга денонощно работи за отстраняване на пораженията от земетресението.

Едно от най-силно пострадалите предприятия в Русе е приборостроителния завод ЗИТА. Колективът му днес поднови производството в един цех. Работниците от останалите цехове усилено укрепват, почистват и остъкляват работните помещения и ремонтират съоръженията.

На трисменна работа колективът на нефтопреработвателния завод “Леон Таджер" със собствени сили отстранява нанесените повреди.

Аварийни строително-монтажни групи работят за нормализиране производствената дейност на пострадалите цехове и съоръжения на заводите “Девети септември", “Жити", “Георги Димитров" и други.

Вчера и днес възобновиха цялостно производството си колективите на заводите “Васил Коларов", “Бор", завода за малки трактори, завода за захар и други.

Много сили са насочени за укрепване на 118-те повредени училищни сгради в окръга, в селата Николово, Борово и други още в събота и неделя строители, подпомагани от родителите на учениците, успяха да ремонтират училищата. Сега само в три селища на окръга не са възобновени учебните занятия.

Премахнати са повредите на 90-те сгради на ресторанти, магазини и други търговски обекти и работата в тях започна нормално. Само два магазина са негодни да функционират.

Възстановени са телефонните съобщения, електроснабдяването и водоснабдяването на окръга.

Животът на 106-те ранени по време на земетресението жители на окръга е извън опасност. Повечето от половината от тях вече се прибраха в домовете си.

***

Силистра, 9 март 1977 г. /БТА/ С неотслабващо напрежение продължава заличаването на пораженията от земетресението в окръга. С изключение на три най-силно засегнати училища, в останалите са възобновени занятията. Учениците от село Чернолик, от училище “Стефан Караджа" в Тутракан и от квартал “Черник" в Дулово са настанени във временни учебни помещения.

Ремонтни групи усилено работят на засегнатите от труса жилищни сгради и детски заведения. До обяд монтажната група на орденоносеца Стоян Кондов завърши възстановителните работи с метални конструкции на фуражния завод в Дулово. Предвидената за 10-12 дни работа бе свършена за по-малко от три дни.

***

Съобщение на геофизичния институт при Българска академия на науките за станалото земетресение на 4 март 1977 г.

София, 10 март 1977 г. /БТА/ Във връзка със силното земетресение, станало на 4 март 1977 г., Геофизичният институт при Българската академия на науките още същия ден излезе със съобщение, че епицентърът на земетресението е в Румъния, в сеизмоактивната зона Вранча, разположена в Карпатската дъга.

Сеизмоактивната зона Вранча е обстойно изследвана години наред чрез инструментални и макро сеизмични наблюдения от много румънски и чуждестранни сеизмолози. От статистическите изследвания върху земетресенията в този район се установява, че силни земетресения са ставали и в миналото. Някои от тях са: през 1802 г.; 1829 г.; 1838 г.; 1868 г.; 1893 г.; 1908 г.; 1940 г.; и сега - в 1977 г.

Земетресението от 4 март 1977 г. е регистрирано от сеизмичните станции по цялото земно кълбо. Поради голямата му сила - магнитуд М-7,2 и дълбочина над 100 км., земетресението обхваща голяма площ със значителни разрушения и е почувствано на големи разстояния от епицентъра - в Москва, Рим и в други градове.

Световната статистика за броя на земетресенията, следващи всяко силно земетресение в даден район, показва следното: след силно земетресение с дълбочина до 60 км се наблюдават значителен брой следващи земетресения; след силно земетресение с дълбочина над 100 км, каквото е земетресението във Вранча, следват много малко или въобще отсъстват следващи относително силни земетресения.

След силното земетресение във Вранча сеизмичните станции в България са регистрирали досега 43 много слаби земетресения, станали в същия район, но непочувствани от хората у нас.

Проучванията на румънските сеизмолози върху силните земетресения в този район показват, че статистически установената периодичност за едно силно земетресение е от порядъка на 50 години.

Като се има предвид цялостната сеизмична характеристика на този район може да се направи заключението, че няма основание да се очаква ново силно земетресение от същото огнище.

***

На АЕЦ “Козлодуй" - без последици от земетресението

Козлодуй, 10 март 1977 г. /Кор. на БТА Емил Борисов/ Както редица крайдунавски селища, така и град Козлодуй беше засегнат от земетресението, но в по-слаба степен. Тук има напукани стари къщи, паднали стъкла и мазилки.

Колективът на атомната електроцентрала “Козлодуй” посрещна спокойно и на работните си места природното бедствие. Сформиран бе оперативен щаб от български и съветски специалисти, който направи преглед на централата, съоръженията и сградите. Констатирано бе, че няма никакви последици от земетресението. Работата на атомната електроцентрала не прекъсна нито за миг. Работеше се по графика на централната диспечерска служба, съобразен с натовареността на електромрежата в страната.

Още един път бе потвърдено високото качество на строителните и монтажни работи, надеждността на съветската атомна техника и добрата подготовка на нашите атомни енергетици.

***

Различни информации от кореспондентите в страната са публикувани във "Вътрешна информация" и в поверителните бюлетини на БТА. На 11 март са публикувани два материала на кореспондента на БТА от Свищов - в официалния и в поверителния бюлетин. Информацията във “Вътрешна информация” акцентира върху усилията за нормализиране на живота в града след бедствието:

В Свищов - усилена възстановителна работа

Свищов, 11 март 1977 г. /БТА/ С високо гражданско съзнание и стоицизъм жителите на Свищов преодоляват последиците от сполетялото ги голямо природно бедствие. Животът в града постепенно и сигурно влиза в нормално русло. Силно се чувства ритъмът на възстановителната работа.

Многохилядният колектив на гиганта на тежката химия “Свилоза" е в пълна трудова мобилизация. Във всички заводи и поделения на комбината е въведена трисменна работа и удължен работен ден. Заседателната зала на комбината е превърната в истински команден щаб: инженери, архитекти, конструктори от столицата и страната след щателен преглед и преценка вземат незабавни решения за отстраняване на повредите на сградите, машините, съоръженията, за пускане в пробно действие на цели технологически линии в заводите, в помощ на колектива са над 400 специалисти и изпълнители от различни строително-монтажни организации в страната. В тези дни на изпитание колективът отново чувства до себе си братската помощ и отзивчивост на групата съветски специалисти с ръководител Владимир Брухацки. Рамо до рамо със своите български колеги и приятели, те денонощно работят на най-важните производствени звена. Главното внимание е насочено към възстановяване работата на първа турбина и първи котел на топлоелектрическата централа, за да може още в следващите няколко дни да се подаде енергия и пара за щапелния завод и завода за изкуствена коприна. Бързо се монтира кран ВК-300, който ще повдигне покривната конструкция на ТЕЦ-а. В целия комбинат има питейна вода. Работят инсталациите за прясна и филтрирана вода за индустриални цели. Възстановени са инсталациите за производство на кислород и азот.

В консервния комбинат “Република" бързо бяха почистени и укрепени по-леко засегнатите цехове. Колективът бе подпомогнат от завода за тенекиен амбалаж “Победа” в столицата, който изпрати група електротехници и строители. Те ремонтираха електрическата мрежа и възстановиха работата на паропровода. Цех “Стерилизиране” вече произведе над 20 тона фаршировани пиперки. С много себеотрицание работи колективът на завода за строителни изделия “Георги Терзиев”. Въпреки големите повреди работниците и специалистите са решили да възстановят бързо цялостното производство на завода. Пуснат бе в действие временен бетонов център, който увеличава с една трета производството на бетон.

Въпреки че тежко бе засегнато и пристанището, работниците товарят и разтоварват всички пристигнали плавателни съдове.

Възстановени са учебните занятия за всички ученици и във ВФСИ “Димитър А. Ценов”.

Вземат се бързи мерки за осигуряване на жилища за пострадалите граждани. Ремонтът на жилищния фонд вече започна. Ускорено се работи на жилищните блокове, които трябваше да бъдат завършени в края на годината. Строителите вече обещаха да ги предадат не по-късно от юни. Започва монтирането и на сто временни дървени къщи.

***

В поверителния бюлетин С-2 в същия ден кореспондентът разказва по-подробно за проблемите и жертвите:

Въпроси, които чакат бързо разрешение

Свищов, 11 март /БТА/ До днес броят на загиналите от земетресението в Свищов достигна 108 /44 мъже, 40 жени и 24 деца до 10-годишна възраст/. Разчистени са развалините на жилищния блок на ГОНС. Още се работи на младежкото общежитие на ХК "Свилоза". Очаква се да бъдат открити още един-два трупа. Разчиства се и срутената сграда на "Рудметал".

Атмосферата в града е сравнително спокойна, особено в промишлените предприятия "Свилоза", "Република" и "Георги Терзиев”, където трудовите колективи са изцяло включени във възстановителните работи.

Постоянно пристигат различни строителни материали. Отправят се стоки за износ с шлепове, но на жп гарата и на пристанището вече има видимо задръстване с вагони. Над 260 вагона стоят натоварени няколко дни. Бързи мерки трябва да се вземат за отправяне в страната на близо 40 000 тона метали, руда, пясък и авточасти, които се намират на пристанището и с тежестта си създават опасност за допълнително повреждане на кея, който по протежение на 250 метра е пропукан и хлътнал. От 5 до 9 март за нуждите на пристанището са заявени 992 вагона, а са отпуснати и натоварени само 454 вагона. Сериозна тревога буди и фактът, че не е изяснен срокът за връщане в пристанището на плаващата дълбачка за производство на инертни материали от Дунав, която от края на миналата година е отправена за ремонт в кораборемонтния завод в Русе.

Положението с жилищния фонд е много тежко. В Градския народен съвет са постъпили над 1300 молби за основен ремонт и възстановяване на къщи. Около 1000 семейства са без покрив. 72 семейства на преподаватели от ВФСИ "Димитър Ценов” са настанени в по една стая със сервиз в студентското общежитие до института, а студентите са прехвърлени в новите общежития. В по-запазените къщи сега живеят по две и три семейства. Наред с ускоряване на строителството, е наложително в най-кратък срок да се изградят повече временни жилища.

Тежко е състоянието на училищния фонд и детските градини. Освен Икономическият техникум /старото Търговско училище/, силно засегнати са училищата "Димитър Благоев", "Никола Катранов” и "Кирил и Методий", които не могат да се обитават. Всъщност "Димитър Благоев" и "Никола Катранов" трябва отново да се построят. Срутени са и три детски градини.

За да се преодолее липсата на училищни помещения, изниква идеята да се подскаже на някои окръзи със свои проекти, строители и евентуално и със свои средства да построят в Свищов училища и детски градини.

В Свищов са загинали няколко цели семейства. Все още не е изяснен достатъчно въпросът на кого да се предоставят отпуснатите с Постановление № 14 на Министерския съвет помощи от 3000 лева за загинал.

***

Земетресението продължава 55 секунди, които не могат да бъдат забравени и до днес. В Свищов е традиция да се почита паметта на загиналите при бедствието, а тази година във връзка с 47-годишнината от трагедията беше представена книгата на кмета на града „Травматичната памет на Свищов“. Книгата е етноложко изследване, на базата на исторически сведения, факти, експертни становища и личните истории на хора, изгубили своя дом и близките си роднини при земетресението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари