Румъния се състезава само със себе си

0
Румънската икономика има най-големия ръст в целия ЕС
Румънската икономика има най-големия ръст в целия ЕС

Публикуваните данни за ръста на брутния вътрешен продукт през третото тримесечие показва, че съседската икономика нараства с 8.8% на годишна база.

За сравнение: годишният ръст три месеца по-рано беше 6.1%.

Ръстът спрямо второто тримесечие възлиза на 2.6% спрямо 2% ръст на второто спрямо първото. Средният ръст за първите девет месеца на годината възлиза на 7%, предаде Money.bg.

Тук е мястото да отбележим, че това е най-големият ръст в целия ЕС. Нещо друго - от началото на годината няма друга държава, която да е отбелязала толкова силно тримесечие. 

Най-голям принос за растежа на румънската икономика има потреблението на домакинствата, което нараства с 11.4% на годишна база и 3.3% на тримесечна.

Силно е представянето и на земеделския сектор, който нараства с 33.4% на годишна база и 13.1% на тримесечна.

Същевременно строителството отбелязва спад от 1% на годишна база и 2% на тримесечна.

Данните ясно показват, че румънската икономика продължава да ускорява растежа си. През 2016-а тя отбеляза 4.8% ръст, а очакванията на правителството за тази година той да стигне 6.1%. По всичко личи обаче, че те ще бъдат надминати.

Паралелно с данните за Румъния излязоха и данните за България. БВП на страната нараства с 3.9% на годишна база през третото тримесечие, което е повече от двойно по-бавно от това на северната ни съседка. На тримесечна база ръстът е 0.9%.

Източник: Money.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари