Росен Плевнелиев се противопостави на френския президент Еманюел Макрон

0
Франция се опитва да блокира започването на преговори за членство на балканската държава
Франция се опитва да блокира започването на преговори за членство на балканската държава Снимка: БГНЕС / Архив

Франция се опитва да блокира започването на преговори за членство на балканската държава.

Бившият президент припомни, че и България е била жертва на подобна политика, но от страна на Холандия.

Подкрепям присъединяването на Северна Македония и Албания към Европейския съюз, заяви президентът (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев, цитиран от БНТ.

Той се противопостави на действията на френския президент Еманюел Макрон, който се опитва да блокира започването на преговорите за членство на двете страни в Съюза.

„Винаги съм бил противник когато държави-членки на ЕС, в случая Франция, поради вътрешнополитически причини блокират разширението на съюза и проекти, които са от общ интерес. Всички ние знаем колко е важно Северна Македония и Албания точно сега да получат покана. В момент, в който има много силен геополитически сблъсък на Балканите, ЕС трябва да покаже своята сила и мощ“, коментира Плевнелиев. Той припомни, че и България е била жертва на подобна политика, но от страна на Холандия. Плевнелиев припомни и, че три пъти Европейският парламент казва, че България трябва да бъде в Шенген, защото отговаря на критериите, но е спирана от Холандия.

По думите му е изключително важно, че някой на Запад, в този случай Франция изцяло поради вътрешнополитически съображения на президента Емануел Макрон, който се сблъсква с нарастващ национализъм, се опитва да отиграе ситуация, която не е правилна.

Плевнелиев посочи, че ще бъде огромна грешка, ако президентът на Франция "затръшне вратата" за този исторически момент за начало на стартиране на преговори за Северна Македония и Албания за присъединяването им към Европейския съюз.

"Ако продължаваме по същия начин, това е демонстрация на една изключително краткосрочна, неправилна и донякъде популистка политика на хората, които не наричат себе си популисти, но за съжаление действат популистки", подчерта Плевнелиев. Той призова, че бъдещето на Европейският съюз не трябва да бъде поставяно на карта от вътрешнополитическите драми и амбиции на един или друг лидер.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари