ЕС върви към старт на преговорите със Скопие

0
Лидерите на ЕС подкрепят старт на преговорите с Македония и Албания
Лидерите на ЕС подкрепят старт на преговорите с Македония и Албания Снимка: БГНЕС

Председателите на Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия призоваха днес ЕС да изпълнява обещанията си и да даде начало на преговорите за присъединяването на Северна Македония и Албания, предаде БТА.

Те отбелязват, че Съветът на ЕС е решил този месец да обсъди въпроса отново. Давид Сасоли, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и неговата наследница начело на ЕК Урсула фон дер Лайен допълват, че началото на преговорите не означава приемане в ЕС, както и че преговорният успех не е сигурен.

По техните думи ЕС е пред стратегически избор и изпитание на собствените си възможности да спазва дадената дума и да гледа към бъдещето. Северна Македония и Албания направиха това, което ЕС поиска от тях; сега остава трудната работа по пътя на реформите. Присъединяването не настъпва за една нощ, но вярваме, че е дошло време за начало на преговорите, се допълва в съвместното писмо.

Двете страни очакват да получат покана за старт на преговорите за еврочленство на срещата на лидерите на страните членки на ЕС на 17 октомври.

Но ЕС като цяло към момента е разделен

Засега няма единна позиция на ЕС за започването на преговори със Северна Македония и Албания. На вчерашния съвет на посланиците в Брюксел, на който финландското председателство се надяваше да се постигне напредък в дискусиите за разширяването, източните и южните европейски държави са подкрепили бърз старт на преговорите с двете страни, Холандия е изявила по-голяма склонност към Северна Македония, отколкото към Албания, Белгия е заявила, че е по-важна вътрешната реформа в ЕС, а Франция още няма окончателно становище, писаха македонски медии, позовавайки се на дипломати от западните страни.

В отговор на въпрос дали Северна Македония и Албания трябва да бъдат третирани поотделно по въпроса, министърът на външните работи на Финландия Пека Хаависто подчерта, че такъв процес не е в дневния ред. Той подкрепи началото на преговорите с двете страни.

Каква е българската позиция

На среща при президента Румен Радев преди няколко дни беше постигнато принципно съгласие, че са необходими "незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии за членството на Северна Македония в ЕС, които да защитят българския национален интерес".

Българското правителство ще трябва да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС.

Позицията на България под условие за евентуалната ни подкрепа за македонското членство в ЕС е вече готова. Тя е била написана от лидера на ВМРО, вицепремиера Красимир Каракачанов и е била изпратена на външния министър Екатерина Захариева. Това съобщи за Дарик Каракачанов. Той дори вече е обсъдил документа с МВнР. "Оказа се, че моите виждания и тези на външното ни министерство, са на 99% еднакви", заяви Каракачанов. Преди дни той подчерта, че "любовният период със Скопие е преминал".

Скопие няма план "Б"

"Ние нямаме план "Б", ако някой премине към блокиране, план "Б" е да се върнем на план "А", защото вярваме, че всички аргументи в света са обезпечени чрез болезнения процес, през който е преминала нашата страна. Това каза македонският премиер Зоран Заев. Той добави, че не очаква България или Гърция да блокират евроатлантическата интеграция на страната му. "Напротив, каза Заев, очаквам да бъдат нашият авангард и нашите адвокати в стремежа към започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз и пълноправно членство в НАТО", цитиран от МИА.

Вашингтон се намесва във важен момент

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще пристигне в петък е Охрид. По време на посещението си Помпейо ще се срещне с македонския президент Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, с вицепремиера Буяр Османи, с министъра на външните работи Никола Димитров и на отбраната Радмила Шекеринска.

От Държавния департамент заявиха, че САЩ са фокусирани върху Западните Балкани като стратегически важна част от идеята за обединена Европа. Затова държавният секретар комбинира различни страни в няколкодневната си официална визита в региона. След Ватикана в петък той ще посети Подгорица и Охрид, за да препотвърди съюзническите отношения с 29-ата и 30-ата членки на НАТО, които последни се присъединиха към алианса. Помпейо след това ще отпътува за Атина, пише в. "Слободен печат".

САЩ похвалиха и съседна България за постигнатия договор между София и Скопие, пише изданието.

От Държавния департамент потвърдиха, че една от темите за разговор в Подгорица и Охрид ще бъде дестабилизиращата роля на Русия в региона.

Сърбия върви напред

Вишеградската група на среща на върха в Прага, на която присъства и президентът на Сърбия Александър Вучич, единодушно подкрепи Сърбия на пътя й към ЕС, съобщава сръбската национална телевизия РТС. На обща пресконференция подкрепа към Сърбия изразиха президентите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. На срещата присъства и президентът на Словения Борут Пахор.

Президентът на Чехия, страната домакин, изтъкна, че всички членки на този съюз подкрепят присъединяването на Сърбия към Европейския съюз.

"Радвам се, че мога да ви информирам, че всички президенти единодушно подкрепят присъединяването на Сърбия към ЕС. Те са готови да окажат максимална подкрепа за това членство", каза Милош Земан.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари