Родопчани блокираха международен път в знак на протест

0

Граждани отново блокираха за близо два часа тази вечер международния път Смолян - Средногорци - Мадан, в района на свлачището край Тикале.

Недоволството на родопчани е свързано с темповете, с които се работи по разчистване на скалните маси, заради което се налага да се използват обходни маршрути, като единият от тях е специално направен, но е доста стръмен и тесен. Хората искат ден по-скоро да бъде пуснат главният път, за да се спре с обикалянето, предаде Дарик. 

За разлика от първия протест, когато една от основните тези бе, че свлачището, което затвори пътя в началото на март се е успокоило и не е активно, именно днес то отново напомни за себе си и колко е опасно, като затвори отново и двете пътни платна.

Въпреки това протестиращите настояват да се работи денонощно по проблема, за да бъде пуснат пътя отново, като изразяват недоумението си от изминалите пет месеца и извършените дейности по укрепването му, които според тях са минимални. Според едни от най-активните протестиращи Рамзи Ходжов от с. Катраница, в случая държавата „спи“ и нищо неправи по проблема:

За цели пет месеца те не можаха да реагират, ако това е бедствие, то аз съм трамвай. Как е възможно това, охлювите отидоха до Гърция и се върнаха, а те не могат да докарат един багер да оправят проблема. Питам се аз, нашият бос на магистралите кога ще ни прати и на нас, да ни отпуши една артерия. Плащаме винетка само за въпросните три километра, никъде другаде не ходя, а сега и тях ми орязаха“, коментира Ходжов.

Според Веселин Аучев от Подвис, този протест е бил планиран още по-рано, но са дали възможност на институциите да се организират.

Видяхме, че почнаха да работят и днес пак паднаха камъни“, коментира Аучев.

Според него, хората не са склонни да чакат сроковете, които са обявени за средата на септември, но в момента са поставени в ситуация, в която нямат избор.

Пет месеца бездействаха, сега започнаха да работят. Тук винаги ще си падат камъни. Тези мрежи, които планират да сложат е безумие, няма да издържат. Най-добрия варят е да се направят  на стъпала, да се циментира. Така се прави и в чужбина“, категоричен е Подвис.

Росица Куцова от с. Ряка бе категорична, че в случая не става въпрос за политически протест.

„Как пътя за Рилския манастир бе разчистен за един ден, а тука месеци наред не е оправен терена. Ако те пътуват по това трудно трасе, или техните дечица, сигурно много бързо щяха да намерят пари и начин да го оправят“, коментира Куцова.

Докато течеше протеста, заради който се получиха километрични опашки от коли и в двете посоки тръгна ново свлачище на отсрещния склон, където се намира база на местна фирма, която се занимава с пътно строителство. Падналите камъни и дървета оголиха магистрален водопровод, който свързва близките населени места с питейна вода и при евентуална авария ще остави хиляди без вода.

Родопчани бяха категорични, че ще продължат с протестите и изразиха недоволството си от отсъствието на местната власт , като според тях те са имали обещанието на областния управител на Смолян Недялко Славов, че той на 1 август отново ще бъде там, при тях.

По-рано през деня на партиен брифинг, Славов на зададен въпрос за очаквания процес отговори, че не знае за такъв и че се работи по въпроса, като обещаният срок от тях да се пусне движението по пътя за всички моторни средства си остава 15 септември и това ще бъде спазено.

Половин час след началото на протеста, от пресцентъра на областна администрация Смолян , разпространиха съобщение на Агенция „Пътна Инфраструктура“, според което алпинисти изграждат анкерната система над срутището край Тикале на пътя Смолян - Мадан.

Днес работата им беше инспектирана от инж. Михаил Рашков, директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ. Работата на алпинистите обаче е затруднена от продължаващите и днес дъждове в региона. Монтирането на анкерите е задължителен елемент от дейностите, които трябва да бъдат изпълнени преди поставянето на високоякостната мрежа, с която да се укрепи скатът. Очаква се, ако времето се подобри и дъждовете спрат, до 30 дни да започне и монтирането на мрежата“, се казва още  в съобщението

От АПИ са категорични, че целта е до 15 септември да завършат укрепителните дейности и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път.

От падналите проливни дъждове в региона срутищният процес се активирал отново и са взети допълнителни мерки за обезопасяването на пътя. За опазване живота и здравето на гражданите е забранено преминаването, както на автомобили, така и на пешеходци в района на срутището“, съобщават от Пътната агенция.

Първият протест на родопчани бе преди две седмици и се заканиха да продължат с протестите, докато не се отвори пътя.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари