Родители се жалват за отсъствия на децата си в забавачка

0
В Русе няма изискване родителите да са задължени да водят децата си на градина
В Русе няма изискване родителите да са задължени да водят децата си на градина

В Русе няма изискване родителите да са задължени да водят децата си на градина

Родители на децата в първа и втора група се жалват в социалните мрежи, че малчуганите ще получават отсъствия, ако не ходят на забавачка. Те се оплакват, че директорите им искат извинителна или медицинска бележка, за да оправдаят отсъствието на хлапетата. В същото време, в насоките на просветното министерство за работа в детските градини е посочено, че е препоръчително децата, за които предучилищното образование не е задължително и има възможност за тях да се грижи възрастен, да останат вкъщи.

От там уточниха, че децата в първа група могат да отсъстват, а за втора посещението е задължително, само ако дадена община е обхванала всички 4-годишни, пише агенция Монитор.

В нашата градина няма да извиняват служебно, само с медицински и по домашни/семейни причини въпреки първоначалната информация, че родителите ще имат избор. Става въпрос за 2-ра група“, обяснява майка във Фейсбук. Според родителите не е логично учениците да имат право да изберат да учат дистанционно, докато в същото време по време пандемията да не могат да се извиняват отсъствия служебно. „Поредната недомислица! При нас е с извинителни бележки, което много ме напрегнА!“, пише друга от възмутените майки.

Родителите са на мнение, че трябва да се пуснат ясни насоки, защото всяка градина ги тълкува по свой начин

В нашата градина е задължително присъствието. Отсъствията се извиняват само по семейни причини и с медицинска бележка. Не е проблемът в детските градини, а в неясните предписания и препоръчителният им характер, което освобождава авторите от отговорност!“, коментира друг от потребителите.

Директорката на столичната ДГ 99 „Брезичка” Иванка Харбалиева обясни, че въпросът е поставен и очакват становището от дирекция „Образование” средата на седмицата. Според нея също проблемът е, че няма ясни насоки, които да бъдат следвани от ръководителите на детските градини. Така всеки директор може да тълкува упътванията на МОН по свой начин. Харбалиева е на мнение, че отсъствията на децата трябва да се извиняват служебно, когато свърши месецът, както се е случвало досега. „Ако се следва логиката на досегашната практика, ние все още се намираме в период на противоепидемични мерки и отсъствията на децата в първа и втора група трябва се извинят служебно. Няма кой да задължи детето да посещава детска градина, всеки може да прецени спрямо обстоятелствата.”, посочи директорката на столичната забавачка.

Майка, която вече е изпратила запитване и очаква отговор, призова и останалите да го направят. От столичното РЗИ обясниха, че при тях не са постъпили сигнали за писане на отсъствия, ако малчуганите не са пуснати на детска градина. От там обаче уточниха, че такива не би трябвало да се поставят за децата, които не са в задължителна предучилищна възраст.

В Бургас около 90% от записаните деца посещават редовно детска градина. За големите групи, в които децата са на 5 и 6-годишна възраст присъствието е задължително и отсъствия се допускат само срещу извинителна бележка от лекар.

При по-малките, които са на 3 и 4 години, обаче се допускат отсъствия и без медицински бележки, тъй като образованието няма задължителен характер. Такива са необходими, само ако детето е било болно и то за да се докаже, че при завръщането му то вече е здраво. Ако обаче отсъства по семейни или други причини, няма нужда от извинителен документ. Необходимо е единствено родителят да подаде заявление, че детето му няма да посещава забавачката и да посочи за какъв период. В такива случаи децата не само не губят местата си, но и родителите не заплащат такса за съответния период на отсъствия.

В Добрич отсъствията се извиняват с медицински бележки. Що се отнася до това, дали детето ще изгуби мястото си, ако не посещава редовно забавачницата, от Община Добрич уточняват, че тези решения не се взимат от тях. От там посочват, че очакват насоките от Министерски съвет, свързани с предучилищното образование в условията на пандемията от COVID 19.

В Русе няма изискване родителите да са задължени да водят децата си на градина. Там в сравнение с миналата година има около 100 деца по-малко записани в първа група на детските градини в Община Русе. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Тревожното е, че броят им е под 1000, коментира той. Общо 949 са тригодишните, които за първи път посещават детска градина. Във втора група те са 1046, тоест миналата година те са били с 97 повече. В трета група са 1074, а в четвърта - 1082. На 11 септември Енчев се срещна с всички директори на детски градини в общината, за да се обсъдят мерките за работа в условията на COVID-19. Спазват се всички изисквания на здравните власти. Към момента няма затворена детска градина в Русенско.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари