Отпадна идеята да се тестват децата в градините

0
Бързи антигенни тестове за коронавирус ще се правят само на учениците от 1 до 12 клас
Бързи антигенни тестове за коронавирус ще се правят само на учениците от 1 до 12 клас Снимка: ЕПА / БГНЕС

Бързи антигенни тестове за коронавирус ще се правят само на учениците от 1 до 12 клас 

Отпада идеята в детските градини да се правят бързи антигенни тестове за коронавирус, потвърдиха от Министерството на образованието и науката.

Те ще се правят само на учениците от 1 до 12 клас и то при желание от тяхна страна и със съгласието на родителите им. Все още се обобщават нагласите по темата на родителите, които имаха срок до вторник на обед да попълнят, ако желаят, анкетното проучване на МОН дали са съгласни децата им да бъдат изследвани по този начин.

По данни на просветното министерство към вчерашна дата в анкетното проучване са се включили 20 на сто от родителите. Като цяло половината от тях са „за“, а другата половина са „против“ децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове. Идеята на тестването е да се направи „моментна снимка“ на заболеваемостта в училищата, за да се гарантира безопасната среда в тях и така присъственото обучение да продължи. За резултатите на всеки един ученик ще бъдат уведомени лично неговите родители.

Тестването ще се прави от медицински специалисти. Повторен PCR тест след антигенния ще се назначава, само когато има медицинско предписание за това.

За момента не се предвиждат тестове за антитела сред учениците и учителите, съобщиха още от просветното министерство след проведена среща вчера в здравното министерство между министрите на образованието и на здравето с представители на родителски организации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари