РИОСВ - Русе върнаха папагала - беглец на собствениците му

3
Птицата е маркирана с пръстен, което е белег, че е развъдена в изкуствени условия / снимката е илюстративна
Птицата е маркирана с пръстен, което е белег, че е развъдена в изкуствени условия / снимката е илюстративна

Птицата е маркирана с пръстен, което е белег, че е развъдена в изкуствени условия

Сигнал за свободно летящ папагал е постъпил в РИОСВ - Русе през седмицата. Служителите на инспекцията са донесли птицата в сградата, като в същото време са публикували информация в социалните мрежи.

Екземплярът е от вида папагал-монах и е под закрилата на Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CITES). Птицата е маркирана с пръстен, което е белег, че е развъдена в изкуствени условия, т.е не е взета от дивата природа.

След установяване на детайли за притежанието му, папагалът е върнат на собствениците си. Те са представили документа за регистрация на екземпляра, който е задължителен за всички животни и растения, включени в приложенията на Конвенцията.

В практиката на екоинспекцията нередки са случаите, в които папагали, влечуги и др. животни стават домашни любимци. Те обикновено се закупуват от специализирани магазини, развъдчици, но напоследък продажби се извършват и през е-платформите в Интернет.

Независимо от това е важно да се знае, че животните и растенията, включени в приложенията на Конвенцията подлежат на задължителна регистрация, която е безплатна. Правилата важат и за случаите на препродажба/смяна на собственика. Липсата на рагистрационен документ е нарушение на Закона за биолгичното разнообразие, което се санкционира от контролния орган и може да се стигне до конфисуване на екземпляра.

В случая със Диего, собствениците му са изпълнили всички изисквания на закона и са успели да си върнат любимия домашен любимец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Данъци майна до 2
    Това все пак е частен сайт. Изхранва се от реклами и ако има някое дарение. Не ти струва и една стотинка. Даже обратното. Все има някакви физически лица, които плащат поне осигуровки. Виж, със словестността по БНР обаче има проблем. Хвърчат едни пари за заплати на нелепа репортерка от Русе. С 20 секунди репортаж на седмица. Минута месечно. А парите вече са от твоя и моя джоб.
  • 1
    2
    Педант
    "любимия домашен любимец"... Страхотна журналистическа словесност!
  • 1
    1
    Alèx
    Питахте ли княгинята да не е нейния, или на САКСА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари