РИОСВ глобила с 357 лева Топлофикация – Русе

1
Екоинспекцията установила, че дружеството е превишило нормите на изпуснатите емисии, за които има ограничения в комплексното си разрешително
Екоинспекцията установила, че дружеството е превишило нормите на изпуснатите емисии, за които има ограничения в комплексното си разрешително Видео: БНТ

Опасно мръсен е въздухът в големите градове на страната от началото на годината.

Това отчита системата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите. Наднормени нива на фините прахови частици са регистрирали 22 станции в цялата страна. А най-високите измерени стойности са в София, Благоевград и Пловдив.

Като основна причина за превишаването на нивата на фините прахови частици регионалните екоинспекции посочват, че масово домакинствата от октомври до март използват отопление на твърдо гориво – въглища, брикети и дърва.

В София в момента стойността на фините прахови частици във въздуха е над 10 микрограма на кубичен метър при допустими стойности 50 микрограма. През последните 24 часа фините прахови в Благоевград са 3,15 пъти над допустимите стойности.

Какви мерки предприемат общините за по-чист въздухът:

В Русе, който от години е известен с екопротестите си, всеки ден има превишение на допустимата стойност за фини прахови частици. През последното денонощие тя е била 1, 7 пъти над нормата. В най-кратък срок със съдействието на екоминистерството в града ще бъдат монтирани газанализатори, които да следят още по-прецизно качеството на въздуха, информира БНТ.

А френската компания за производство на автомобилни части "Монтюпе", която е сочена за основния замърсител на въздуха в Русе, обещава да инвестира 5 млн. евро през годината, за да няма изпускане на неприятни миризми по време на производствения ѝ процес.

И още преди дни екоинспекцията е глобила с 357 лева "Топлофикация" – Русе, защото е установила, че дружеството е превишило нормите на изпуснатите емисии, за които има ограничения в комплексното си разрешително.

Замърсяване на въздуха днес имаше в кварталите "Овча Купел", "Павлово" и "Дружба" в София, като стойностите достигат до 40 микрограма на куб. метър. Въпреки това официална информация за качеството на въздуха в България липсва, това отразява сайтът, който отчита индекса на чистота на въздуха в Европа на Европейската комисия.

След като от началото на годината нивата на фини прахови частици във въздуха в столицата бяха два пъти над нормите, от Столичната община предприеха краткосрочни мерки като премахване на наноси от главните трасета и вътрешнокварталните улици.

Стефка Енчева – Столичен инспекторат: От вчера още започнахме миене на трасетета на масов градски транспорт в районите в "Лозенец", район Витоша, в район Слатина се извършва дейността. Ето както виждате и днес в район Подуене, така че ако продължат. Очаква се снеговалеж, но щом се увеличат температурите, миенето на столицата ще продължи.

Заради силно замърсения въздух в Благоевград от общината предвиждат да разширят газификацията в града и да поставят филтри за фини прахови частици на комините. А в по-далечно бъдеще – да подменят автобусите в градския транспорт с такива, които да се движат на газ или да закупят електробуси. На този етап обаче общината залага на редовното измиване на улиците и на повече зеленина в междублоковите пространства. В Пловдив от началото на годината е имало завишени норми на фините прахови частици общо през седем дни. 

Веселка Христамян – координатор на "Да България" – Пловдив: Държим да подчертаем, че това е един ужасен проблем, а това пряко влияе върху здравословното състояние на хората. Този проблем е визиран в общественото пространство от 2003 г. и 15 години не се прави за гражданите.

За да решат проблема, днес местните екоструктури внесоха Пакет от мерки за по-чист въздух. Сред предложенията са да има строг контрол върху горенето на отпадъци, монтиране на слънчеви панели върху обществените сгради, въвеждане на електрически транспорт и разширяване на пешеходната зона в Центъра.

За да е по-чист въздухът във Варна, вече са купени нови автобуси и ще бъде въведена синя зона, за да бъде ограничено движението в централната градска част.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари