72 дни въздухът в Русе е бил замърсен

0
За веществата, за които се смята, че тровят въздуха обаче няма нито европейска, нито национална норма
За веществата, за които се смята, че тровят въздуха обаче няма нито европейска, нито национална норма Видео: БНТ

През 72 дни на миналата година въздухът на Русе е бил замърсен – от РИОСВ са отчели завишени нива на фини прахови частици.

Според експертите, това се дължи най-вече на отоплението с твърдо гориво. Те отчитат и ръст на сигналите на граждани – над 800, предимно за неприятни миризми, свързани с производствата на химическо предприятие и на завод за алуминиеви авточасти.

Най-голямото наказателно постановление, издадено от русенските екоинспектори, е на завод Монтюпе – на стойност 300 000 лева за неизпълнение на условие в Комплексно разрешително и допуснато неорганизирано изпускане на емисии. Санкцията е потвърдена от Районния съд, но се очаква да бъде обжалвана. Въпреки това от фирмата са готови да монтират нови филтри на производствените си цехове.

инж. Любомир Атанасов, директор на РИОСВРусе: "Имат изразено желание да изградят биофилтри, които са за почистване на всичките емисии, които са уловени от работната среда евентуално преди да излезе комплексното разрешително".

Вече се правят подобрения на вентилацията и аспирацията в цеховете, за да не се изпускат вредни емисии във въздуха и въпреки това пак се усещат неприятни миризми.

Нарушението, което екоинспекторите са установили в завода, е свързано с работната среда.

инж. Христо Милков, нач. отдел в Дирекция: "Специално за диметилетиламина … По отношение на околната среда тези норми са заложени в комплексното разрешително и се спазват от дружеството… Но за работната среда до настоящия момент никой не е правил измервания".

Очаква се апаратура от Япония, която да направи замерванията. От екоинспекцията отчитат, че в Русе няма превишаване на основните замърсители, които се следят. За веществата, за които се смята, че тровят въздуха обаче няма нито европейска, нито национална норма. И в момента се водят разговори с ресорното министерство за залагането на стандарти.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари