Reuters: Кремъл ще иска рубли и за петрол, пшеница, метали и въглища

1
Русия няма да изисква незабавно плащания за газа в рубли
Русия няма да изисква незабавно плащания за газа в рубли Снимка: iStock

Все още не е ясно обаче кога ще заработи механизмът

Властите в Русия обвиха, че обмислят да изискват плащания в рубли и за петрол, пшеница, торове, въглища, метали и дървесина, пише „Ройтерс“, цитиран от bTV.

Москва вече обяви, че ще изисква от неприятелските държави сред които и тези от ЕС да заплащат в руската национална валута ако искат доставки на синьо гориво.

Това обяви председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Днес обаче стана ясно, че Москва „няма незабавно да изисква от други страни да плащат за износа ѝ на газ в рубли

Европа досега отказва да плаща за газ в рубли, създавайки почвата за противопоставяне, което накара Германия да обяви в сряда „ранно предупреждение“, че може да се насочи към извънредна ситуация с доставките.

Русия казва, че ще изработи практически договорености до четвъртък за чуждестранните компании да плащат за газ в нейната валута. Прочетете цялата история

Ако искате газ, намерете рубли, каза Володин, председателят на долната камара на парламента, в публикация в Telegram.

От своя страна говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че ролята на щатския долар като глобална резервна валута вече е била засегната през последните години и преминаването към ценообразуване на най-големия руски износ в рубли ще бъде „в наш интерес и в интерес на нашите партньори“.

Германия заяви, че нейната мярка за ранно предупреждение е предназначена да се подготви за евентуално прекъсване или спиране на потоците на природен газ от Русия. Прочетете цялата история

Европа, която внася около 40% от газа си от Русия и плаща предимно в евро, твърди, че контролираният от държавата газов гигант Газпром няма право да преначертава договорите. Групата на страните от Г-7 отхвърли исканията на Москва тази седмица

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -6
    3
    реалист
    Номер 1 е едновременно неграмотен и малоумен.
  • -5
    2
    До 1
    С твоя идол Путин,ще си докараш някай инсулт,дръпни малко ръчната!
  • 5
    1
    ...
    нямала право да преначертава договори, ли ? а вие, имате ли право да вземате чужди пари, яхти, заводи, недвижимости, капитали ??? стигна ви дотам плиткия мозък, да предлагате имот на Руски милиардер на Зеленски, да отсядал в него. 300 милиарда на Руската Централна Банка запряхте и говорите, че ще ги дадете на Усраина. Такава гавра няма да ви мине отръки, Путин ще ви накаже. Ей сега вече ще ви стане ясно, какво може и какво не.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари