Рестарт на АЕЦ "Белене"

0
Томислав Дончев: Проектът е до голяма степен рестартиран и то може би по по-добър начин
Томислав Дончев: Проектът е до голяма степен рестартиран и то може би по по-добър начин

Напълно е възможен рестарт на проекта АЕЦ "Белене".

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му след решението на арбитража България да плати 550 млн. евро за оборудването, произведено от „Атомстройекспорт“ за АЕЦБелене“, проектът е подобрен като условия, доколкото тежките клаузи в първоначалния договор вече не присъстват. „Така че проектът е до голяма степен рестартиран и то може би по по-добър начин". Освен това произведеното оборудване е на добра цена, допълни вицепремиерът.

Относно възможните варианти за развитие на проекта след арбитражното решение Дончев каза: "Заедно с руската страна трябва да намерим най-адекватния изход на тази ситуация. Още преди края на август ще има нови срещи с ръководството на "Атомстройекспорт", поне такава покана сме отправили. Ние имаме един базисен сценарий заедно с възможните му алтернативи", каза Дончев.

Той обясни, че въпросът е дали да търсим стратегически инвеститор, което е един сценарий, или да се тръгне на процедура по приватизация на проекта, което би могло да се случи в следващите пет месеца – инвеститор да купи и оборудването, и площадката в Белене, да има ядрено съоръжение без гаранции от държавата за изкупуване на тока. „Това е един чудесен и пазарен сценарий за случването на този проект, за което ние нямаме нищо против“, коментира Дончев.

Вече има и проявен инвеститорски интерес, но за такъв реално можем да говорим, когато е обявена процедура, има закупена документация и подадена оферта, каза Дончев. Всичко това обаче трябва да се случи съвместно с производителя, напомни вицепремиерът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари