Албена Белянова: Достъпът до национални медии е като достъпа до спалнята на Борисов

2
Позволени са „медийни изяви“ само на обслужващия го персонал
Позволени са „медийни изяви“ само на обслужващия го персонал Снимка: БСТВ

Публикуваме коментар на адвокат Албена Белянова относно проекта за АЕЦ „Белене“:

"Колко ще платим отново за въпиюща некомпетентност и ще понесе ли някой отговорност за поредното обричане на проекта за АЕЦБелене“ на провал и в затвърждаването му като „корупционен гьол“?

Миналата събота в bTV бях определена от Теменужка Петкова, като лице, което търси определена медийна изява, защото в bTV казах истини за некомпетентността на обитателите на министерство на енергетиката, която нанася сериозни вреди.

Вчера в БНТ бях определена от проф. Тасев, като „частно-правен субект“, чието мнение не тежи. Било тежало мнението на официалните държавни институции. А лъжите и манипулациите на официалните държавни институции колко тежат?

И до bTV, и до БНТ изпратих писма с предложение да представя както писмото до Европейската комисия и получения отговор, така и други факти и документи, разкриващи защо действията по възобновяване на проекта АЕЦБелене“ са порочни.

Явно обаче достъпът до национални медии е като достъпа до спалнята на Борисов – позволени са „медийни изяви“ само на обслужващия го персонал.

За радост, истината е като водата – винаги намира път. Благодарение на хора като проф.Георги Касчиев (председател на АЯР в периода 1997 г. - 2001 г.).

Разрешенията за проектиране, издадени от председателя на АЯР за 1-ви и 2-ри блок на АЕЦБелене“ през 2007 г., са със срок, който е изтекъл през 2015 г. и съответно през 2016 г. Последният валиден акт на АЯР е издадената през далечната 2006 г. Заповед за одобряване на избраната площадка за АЕЦБелене“. Валидна е само защото на никого не би хрумнало, че цели 14 г. по-късно един ядрен проект може да остане на тази фаза от лицензирането.

Защо в документацията за процедурата за избор на Стратегически инвеститор немаловажният факт за изтичането на сроковете на двете Разрешения за проектиране не е посочен, както не са посочени и немаловажните факти за проведения през 2013 г. Национален референдум, Решението на Народното събрание от 2013 г. и за обжалването пред Върховния административен съд на решението на Министерския съвет за „възобновяване“ на проекта? Укриването на истината нима не е лъжа? Кой е трябвало да бъде излъган? Данъкоплатците? Потенциалните стратегически инвеститори? Стратегическите партньори на кабинета Борисов-3?

На какво основание АЯР е приела за разглеждане внесения от НЕК актуализиран технически проект и вече е възложила обществени поръчки на стойност над 200 000 лева „във връзка с подновяването на процедурата по разглеждане на документите за издаване на заповед на председателя на АЯР за одобряване на изготвения технически проект на АЕЦБелене““ без валидни разрешения за проектиране?

Тези и други въпроси ще бъдат поставени на вниманието на компетентните институции още в началото на новата работна седмица."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари