Проф. Георги Касчиев: Проектът за АЕЦ "Белене" се разпадна и сега не е перспективен

1
Според него площадката на атомната централа е компрометирана и този факт се прикрива
Според него площадката на атомната централа е компрометирана и този факт се прикрива Снимка: bTV

Притеснителен е факта, че няма европейска компания, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ "Белене".

Това каза в Тази сутрин по bTV експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев по повод крайния срок за кандидатстване. Според него площадката на атомната централа е компрометирана и този факт се прикрива.

До момента има заявен интерес от китайската и корейската ядрена корпорация. Очаква се оферта и от "Росатом".

Той уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.

"Тогава в отговор на мой критичен анализ НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК - проектът не е перспективен", заяви Касчиев.

Експертът заяви, че е тревожен още фактът, че не участват частни компании. По думите му, това показва, че проектът не е печеливш.

"Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от европейската комисия", допълни Касчиев.

Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари