Регулират хаоса с кабелните мрежи

0
Нов закон ще контролира мрежите на кабелните и съобщителни оператори
Нов закон ще контролира мрежите на кабелните и съобщителни оператори Снимка: БГНЕС

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията e обявило за обществено обсъждане проект на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, предаде БГНЕС.

Целта на нормативния акт е да се въведе регулация в мрежите на кабелните и съобщителни оператори. Приемането на закона е свързано и с изпълнението на европейски разпоредби и рисковете България да бъде санкционирана. 856 са били предприятията, които към 2016 г. са развивали дейност, която попада в рамките на законопроекта.

Делът на обема на пазара на обществени електронни съобщения в общия обем на БВП на България е 2,7% през 2016 г. През миналата година в изграждането и поддържането на обществени електронни мрежи са били вложени 479 млн. лв. 198 млн. лв. са предвидени за инвестиции в мобилни мрежи през настоящата година. Фиксирана телефония доставят 26 оператора, които имат общо 1 435 327 абоната.

Мобилна телефония доставят четири оператора, а техните клиенти са 4 166 966 абоната. Приемането на Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура ще доведе до улесняване и стимулиране на разполагането на високоскоростни електронни съобщителни мрежи чрез насърчаване на съвместното използване на съществуващата физическа инфраструктура; създаване на условия за по-ефективно и с по-ниски разходи изграждане на нова инфраструктура; подобряване на процеса на планиране и координиране на изграждането на физическа инфраструктура за разполагане, ползване и развитие на електронни съобщителни мрежи;

намаляване на административната тежест и създаване на условия за опростяване на административните процедури, свързани с издаването на актове от компетентните органи, свързани за изграждане, поддържане, развитие и модернизиране на физическа инфраструктура за разполагане на електронни съобщителни мрежи; подобряване на хоризонталната координация между различните сектори на икономиката по отношение на съвместното планиране, изграждане, ползване и поддържане на физическа инфраструктура за разполагане на електронни съобщителни мрежи.

Обществените консултации по проекта продължават до 26 юли 2017 г.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари